Politica

Liliana Moga: Guvernul face analize pentru noua lege a pensiilor

Noua lege a pensiilor va readuce echitatea între pensionari și toată dezbaterea va fi transparentă, în Parlament. Nu va scădea nicio pensie, dar vor fi mărite gradual pensiile celor dezavantajați în prezent de sistem, a declarat consilierul județean PSD, Liliana Moga.

Potrivit acesteia, Guvernul analizează în prezent mai multe variante pentru a se lua decizia cea mai bună. Legea va fi adoptată în Parlament, în dezbatere publică, unde se vor putea exprima toate părțile interesate – spre deosebire de alte guverne care au încercat să taie pensiile prin angajarea răspunderii, fără nicio consultare. Noua lege va aduce echitatea între pensionari, așa cum Legea salarizării a adus echitatea între salariații din sistemul public, a arătat Liliana Moga, consilier județean PSD.

”Pentru contribuții egale și perioade de cotizație egale, trebuie să fie pensii egale. Nu va scădea nicio pensie, doar vor fi majorate pensiile celor dezavantajați. Creșterile vor fi graduale, în limitele pe care le poate suporta bugetul de stat. Vom avea însă certitudinea că, la un moment dat – sperăm cât mai repede – va fi un sistem echitabil pentru toți pensionarii. Prin noua lege a pensiilor se va penaliza mai sever ieșirea la pensie înainte de termen, astfel încât să nu mai avem pensionari la 40 de ani, care sunt apți de muncă. În ceea ce-i privește pe cei care nu au cotizat la sistemul public de pensii, aceștia nu vor mai fi considerați pensionari, ci vor fi reglementați de o altă lege. Ei vor primi o indemnizație egală cu pensia minimă din prezent, care va crește așa cum PSD a propus în Programul de Guvernare. Astfel, dacă în anul 2017 a crescut de la 400 la 520 lei, de la 1 ianuarie 2018 această pensie va crește la 640 lei”, a precizat consilierul județean Liliana Moga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *