Invatamant

Legea manualului şcolar în dezbatere publică

Ministerul Educației Naționale a lansat in 26 septembrie, în consultare publică, proiectul legii manualului școlar. Obiectivul actului normativ îl reprezintă reglementarea regimului manualului școlar în învățământul preuniversitar.

Proiectul prevede că manualele şcolare pentru învăţământul preuniversitar vor fi oferite în format pdf sau în variantă digitală interactivă, dar şi în format clasic, însă doar la solicitarea scrisă a elevului, părinţilor sau a profesorilor, cu minimum şase luni înaintea începerii anului şcolar. Proiectul de lege mai spune că în unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi folosite doar manualele şcolare aprobate de Ministerul Educaţiei, iar evaluarea acestora se va face de către Centrul de Evaluare şi Examinare şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei.

De asemenea, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar vor fi folosite doar manuale aprobate de MEN, care „achiziţionează conceptul/conţinutul manualului şcolar de la autori/grupuri de autori”.

Proiectul de lege mai prevede că în situaţii excepţionale, ministerul poate reevalua manuale şcolare aprobate pentru a le suspenda sau retrage temporar din uz.

Reamintim că, potrivit Legii Educației Naționale nr. 1/2011, Ministerul Educației Naționale are obligația de a asigura manuale școlare în conformitate cu programele școlare în vigoare, atât pentru învățământul de stat, cât și pentru învățământul particular obligatoriu acreditat/autorizat.

În urma consultării publice, Ministerul Educației Naționale va transmite spre aprobare Parlamentului României varianta finală a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *