Sanatate

LEGAL – Uruguayul va vinde oficial marihuana in farmacii din 2016

La aproape doi ani dupa ce Uruguayul a anuntat aprobarea unei legi de pionierat care reglementeaza piata de canabis sub controlul statului, autoritatile tarii au informat joi ca doua firme se vor ocupa de cultivarea marihuanei si au stabilit un termen de cel mult opt luni pentru a putea fi vanduta in farmacii, relateaza EFE.

Accesul populatiei la aceasta substanta, prin intermediul unui registru si al unei retele de farmacii, a fost pana acum motivul a numeroase amanari, de cand in august 2014 statul a lansat un apel companiilor interesate de producerea canabisului.

Motivul, potrivit guvernului, a fost de a acorda termene mai ample producatorilor pentru a se asigura ca nu se fac greseli intr-un moment in care tara se afla in atentia internationala pe aceasta tema.

Dupa un proces de calificare tehnica si de selectie realizat de Institutul de Reglementare si Control al Canabisului (Ircca), s-a anuntat ca doua companii au primit de la guvern licente de productie si distributie in scop recreativ a marihuanei care, sub controlul statului, va fi vanduta in farmacii abilitate.

Obiectivul stabilit de lege este ca marihuana, ale carei seminte sunt in faza de evaluare in scopul obtinerii unei genetice proprii, sa ajunga la cetatenii care se inregistreaza la Ircca in doze de pana la 40 de grame lunare si 10 saptamanale.

Totusi pana acum exista peste 3.000 de utilizatori in intreaga tara, intre cultivatori domestici sau organizati de cluburile de consum de canabis.

Stoparea traficului de droguri a fost unul din principalele motive care a determinat administratia lui José Mujica (2010-2015) sa aprobe in decembrie 2013 o lege care a facut din Uruguay un pionier in aceasta noua abordare a luptei anti-droguri.

Sursa: Agerpres