Actualitate

LECTII DE VOLUNTARIAT – 16 cercetasi belgieni au pornit o campanie pentru protectia mediului, in Maramures (VIDEO)

Voluntari belgieni, la Cicarlau (c) eMM.roVezi VIDEO
Un grup de cercetasi belgieni a lansat o campanie inedita in Maramures. Sositi astazi, 10 iulie, in Cicarlau, cei 16 tineri si-au propus sa ii invete pe localnici ce inseamna voluntariatul. Una dintre tintele lor este protectia mediului, drept urmare au pus la punct un program cu numeroase actiuni de ecologizare care vor avea loc in zona comunei maramuresene.

Cercercetasii belgieni vor fi prezenti timp de 10 zile la Cicarlau si vor demonstra ca voluntariatul presupune atat implicare si organizare, cat si distractie. Ei vor imbina utilul cu placutul astfel ca, pe langa ecologizari si lucrari de reabilitare la Muzeul Nicolae Sabau, vor lua parte la drumetii si petreceri in aer liber.

„Vom merge in zona fostelor mine, la moara de pe apa din Handal. Vom avea o drumetie de o zi in zona montana, inclusiv la o stana de oi, unde o sa le pregatim un balmos si o sa-i servim cu cas – deopotriva pe copiii nostri si pe cercetasii belgieni. Vom mai avea o zi de excursie in Maramuresul istoric, unde vrem sa le prezentam cateva obiective emblematice”, a aratat primarul din Cicarlau, Vasile Zete, care a sustinut venirea belgienilor in comuna.

Cercetasii au fost cazati in sala de sport din Cicarlau, unde vor dormi pe saltele, in regim de campanie. Initial li s-au pus la dispozitie locuri intr-un hotel din Baia Mare, insa belgienii si-au dorit sa stea cat mai aproape de sat. „Sunt activitati specifice cercetasilor, care vizeaza mediul inconjurator. Activitatile sunt propuse pentru copii intre 8 si 12 ani. Aici la Cicarlau vom ramane timp de zece zile, dupa care vom pleca in zona Prislop si Bicaz”, a explicat, pentru eMaramures, coordonatorul cercetasilor – Mathieu Storms.

Tinerii belgieni vor putea sa faca si inot, cat timp vor fi in Maramures. „Le-am pus la dispozitie pe toata durata sederii lor bazele sportive care apartin Directiei Judetene pentru Tineret si Sport (DJTS) insa pana in acest moment solicitarea a fost facuta numai pentru bazinul de inot”, a spus directorul DJTS Maramures, Cornel Savoiu.

Activitatile din Cicarlau fac parte din proiectul „Tineri in Romania”, care isi propune initierea unor activitati distractive si educative pentru copiii romani, dar si familiarizarea tinerilor belgieni cu traditia si cultura romaneasca.
Sursa: Andrei Gherghel