Cultura

LANSARE DE CARTE – 35 de lingvisti, din 11 tari, prinsi de profesorul Oliviu Felecan intr-un volum de studii dedicat numelor (VIDEO)

Lansare de carte Ovidiu Felecan (c) eMM.roVezi VIDEO
Arhiplin a fost amfiteatrul Facultatii de Litere din Baia Mare, la lansarea celei mai noi carti editate de catre profesorul universitar Oliviu Felecan. Zeci de studenti, profesori, dar si fete bisericesti au luat parte la eveniment, interesati de temele generoase abordate. Volumul, care a fost scos de o editura foarte cunoscuta din Marea Britanie, vizeaza lingvistica, iar prezentarea lui publica a adus-o in Baia Mare si pe Ioana Vintila Radulescu – coordonatorul Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane.

Cartea, lansata aseara, 25 iunie, e intitulata „Name and naming: Synchronic and Diachronic Perspectives” si reuneste lucrari stiintifice apartinand unui numar de 35 de autori din 11 tari. Unele dintre teme au fost prezentate in cadrul Simpozionului International de Onomastica desfasurat in Baia Mare, toamna trecuta.

„Cartea «Name and naming» nu doar continua ceea ce a fost amintit in Simpozionul International de Onomastica, ci contine si multe alte nume in plus, majoritatea din afara tarii, dar si din Romania. E o realizare in primul rand pentru ca editura britanica a acceptat sa colaboreze cu mine. Eu am propus proiectul si, dupa evaluari succesive, in trei luni a venit raspunsul afirmativ”, a precizat Oliviu Felecan.

Profesorul universitar baimarean a aratat ca decizia sa de a publica o carte de onomastica in limba engleza a venit dupa 14 ani de participari la congrese si conferinte internationale pe astfel de teme de specialitate. Volumul se adreseaza atat dascalilor, cat si studentilor de la litere. Lucrarea a fost foarte bine primita de catre lingvistul Ioana Vintila Radulescu.

„Organizatorii acestui simpozion s-au straduit, in primul rand, ca aceste contributii sa se publice in Romania si pentru publicul romanesc. Bineinteles ca asta a mers pereche cu publicarea in strainatate, care este importanta pentru cultura romaneasca, pentru limba romana. Sunt probleme ale limbii si lingvisticii romanesti, care, prin aceasta lucrare intr-o limba care a devenit din fericire sau din pacate «lingua franca» a stiintei, inclusiv a lingvisticii, pot fi cunoscute publicului de pretutindeni – nu numai din Marea Britanie sau din tarile oficial anglofone”, a aratat Ioana Vintila Radulescu.

Cartea a fost publicata la editura britanica Cambridge Scholars Publishing si reuneste studii despre teoria numelor, antroponomastica, toponomastica si despre utilizarea numelor in societate. Ea nu se gaseste in librarii, insa poate fi comandata pe site-urile internationale de specialitate.
Sursa: Gabriela Kuhajda