Externe

LANSARE COSMODROM – Trei astronauti s-au lansat spre Statia Spatiala Internationala

O racheta ruseasca Soyuz cu un echipaj format din trei cosmonauti a decolat duminica de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan, intr-o calatorie de doua zile cu destinatia Statia Spatiala Internationala (ISS). Echipajul este format din cosmonautul rus Iuri Malacenko, astronautul NASA Sunita Williams si astronautul Akihito Hoshide, din partea Agentiei Spatiale a Japoniei (JASA), si urmeaza sa efectueze o misiune de patru luni.

Noul echipaj se va alatura cosmonautilor aflati deja de la mijlocul lunii mai pe ISS – rusii Ghenadi Padalka si Serghei Revin si americanul Joe Acaba.

Membrii noului echipaj ar urma sa desfasoare peste 30 de misiuni stiintifice pe timpul sederii lor la bordul ISS, un complex de cercetare de 100 de miliarde de dolari care orbiteaza la o altitudine de circa 385 de km deasupra Pamantului.

Pentru Malacenko, acest este al cincilea zbor spatial de lunga durata. Williams si Hoshide au vizitat fiecare o data ISS, calatorind la bordul unei nave americane. Aceasta este prima lor experinta cu o nava Soyuz.
Sursa: Agerpres