Actualitate

LAMURIRI – REFERENDUM – Basescu cere clarificarea imediata a regulilor de desfasurare a referendumului

Presedintele suspendat, Traian Basescu, le-a scris, astazi, 13 iulie presedintelui interimar, premierului si sefilor celor doua Camere ale Parlamentului, cerandu-le sa clarifice “imediat” regulile dupa care se va desfasura refrendumul din 29 iulie.

“In momentul de fata exista neconcordante intre legislatia privind organizarea referendumului din 29 iulie 2012, decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei si hotararea Parlamentului de suspendare a Presedintelui Romaniei. Va solicit sa clarificati imediat regulile dupa care se va desfasura scrutinul din data de 29 iulie 2012. Este vorba, in primul rand, despre regulile de validare a referendumului, numarul si locul de amplasare a sectiilor de votare din tara si din strainatate, formula de reprezentare in comisiile din sectiile de votare si durata efectiva a votarii”, afirma Basescu intr-o scrisoare deschisa transmisa vineri lui Crin Antonescu, Victor Ponta si Valeriu Zgonea.

Totodata, presedintele suspendat subliniaza ca “absenta acestor clarificari in cel mai scurt timp cu putinta este profund nedemocratica pentru ca induce confuzii majore in randul cetatenilor romani cu drept de vot”. Pe de alta parte, Basescu adauga ca in conditiile in care campania pentru referendum a inceput la 6 iulie, este corect sa nu fie modificate regulile fixate deja, precum data si numarul de alegatori din listele electorale folosite si in alegerile locale din 10 iunie.

“De asemenea, consider corect sa mentineti numarul sectiilor de votare din strainatate utilizate la alegeriile prezidentiale din anul 2009”, afirma Basescu. El incheie scrisoarea adresand rugamintea sa fie luate “toate masurile necesare ca referendumul sa se desfasoare in spiritul corectitudinii fata de practicile Uniunii Europene si a deplinului respect in raport cu Constitutia Romaniei si legile tarii”.

Senatul se va reuni in sesiune extraordinara, marti, iar Camera Deputatilor se va reuni miercuri, pentru a decide in legatura cu legislatia privind referendumul.

Sursa: Mediafax