Actualitate

La protest ! Zeci de sindicalişti Sanitas din Maramureş protestează în capitală

O delegaţie de 60 de sindicalişti, compusă din reprezentanţi ai organizaţiilor Baia Mare, Vişeu de Sus, Borşa, Cavnic, Târgu Lăpuş, participa la mitingul de proteste organizat în capitală de Federaţia Sanitas

      

Mircea Ciocan liderul Sanitas Maramureş spune că este vorba despre un miting de protest faţă de tergiversările practicate de guvernanţi privind problemele cu care se confruntă sănătatea şi asistenţă socială din România.

Ciocan arată că membrii SANITAS sunt nemulţumiţi de formă actuală a Legii — cadru nr. 153/2017 despre care afirmă că generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

“De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat < >. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara țării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creșterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?”, a precizat presedintele Sanitas Maramures .

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Potrivit liderului Sanitas , dupa actiunea protestara de azi forul de conducere al Sanitas  va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *