Afaceri - Economic

LA NEGRU – Numerosi patroni maramureseni din domeniul constructiilor, sanctionati pentru munca fara forme legale (VIDEO)

Carti de muncaVezi VIDEO
Sanctiuni usturatoare au fost aplicate, luna aceasta, de catre inspectorii de munca maramureseni, pentru angajari fara forme legale si pentru abateri de la legislatie. Cele mai multe cazuri au fost descoperite in domeniul constructiilor, unde, dupa verificarea a peste 30 de firme, s-au constatat 74 de incalcari ale legii.

Sapte dintre patronii maramureseni verificati de catre specialistii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) in aceasta luna au fost amendati. Oficialii institutiei au aratat s-a facut un control strict pe segmentul constructiilor, unde exista informatii ca se fac multe angajari la negru.

„ Au fost controlati 31 de angajatori care desfasurau activitate in acest domeniu. Au fost constatete 74 de neconformitati pentru care s-au dat masuri de remediere. Un numar de sapte angajatori au fost sanctionati, suma totala fiind de 40.000 de lei, si au fost identificate doua persoane care munceau fara forme legale, pentru care s-a aplicat o amenda de 30.000 de lei”, a precizat purtatorul de cuvant al ITM Maramures, Mircea Onea.

Luna trecuta, pe un control similar, au fost depistati alti sapte angajatori care se foloseau de mana de lucru fara forme legale. Verificarile au vizat 372 de unitati si s-au soldat cu amenzi in valoare de 303.000 lei.

Numarul persoanelor depistate fara forme legale a fost de 23, din care femei sapte, tineri unul”, a precizat inspectorul sef adjunct din cadrul inspectoratului, Traian Rad Taut.

„Cei mai multi au fost in domeniul constructiilor – patru angajatori la care au fost identificate noua persoane ce lucrau fara forme legale. In alimentatie publica au fost patru persoane identificate, in fabricarea imbracamintei, patru. Am avut si in comert, inclusiv pe transporturi. Valoarea totala a sanctiunilor pentru aceste persoane este 23.000 de lei”, a punctat Mircea Onea.

Inspectorii de munca au mai aratat ca, in luna mai, la nivelul Maramuresului s-au inregistrat 11 accidente de munca. Acestea s-au soldat cu incapacitate temporara pentru victime. De la inceputul acestui an, au avut loc 40 de incidente nefericite in cadrul firmelor din judet.
Sursa: Camelia Tocaci