Stiri externe

LA DISCUTII – Vladimir Putin il invita pe Bashar al-Assad la un compromis

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a explicat miercuri ca bombardamentele aeriene efectuate de avioane rusesti in Siria au avut o amploare limitata si a spus ca omologul sau sirian, Bashar al-Assad, da dovada de flexibilitate si se arata deschis unui compromis cu privire la viitorul tarii sale, relateaza Reuters.

Seful statului rus, care a facut aceasta declaratie la Kremlin dupa primele raiduri aeriene efectuate de aviatia ruseasca, obtinuse in cursul diminetii acordul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus/Senatul) pentru lansarea raidurilor impotriva pozitiilor jihadistilor din Statul Islamic in Siria pentru a sprijini Damascul.

‘O solutie definitiva pe termen lung nu este posibila in Siria decat pe baza unei reforme politice si pe baza unui dialog intre fortele normale ale tarii’, a spus Vladimir Putin in fata presei. ‘Stiu ca presedintele Assad intelege aceasta si ca este pregatit pentru un astfel de proces. Speram ca el va fi activ si flexibil si ca va fi dispus la un compromis in numele tarii sale si al poporului sau’, a adaugat seful statului rus.

Ministerul rus al Apararii a precizat ca bombardamentele efectuate miercuri au vizat echipamente militare, instalatii de comunicatii, depozite de arme, de munitii si de carburant apartinand Statului Islamic.

Diplomati si organizatii ale insurgentilor au pus la indoiala aceasta informatie.

Ivan Konavolov, specialist in probleme militare rusesti, a explicat ca decizia Kremlinului este motivata in primul rand de obiective politice. ‘Aceasta inseamna ca evaluarea generala a situatiei este ca solutia politica trebuie amanata o vreme si ca o solutie militara este necesara’, a precizat el.

In cursul unei reuniuni a guvernului, Vladimir Putin a estimat ca ‘singurul mijloc de a combate terorismul international este sa se actioneze in mod preventiv’.

Sursa: Agerpres