Stiri externe

KOSOVO – Gaze lacrimogene in parlament in semn de protest fata de acordul cu Serbia

Doua deputate in parlamentul kosovar au lesinat dupa ce alesi din opozitie au aruncat joi in sala de sedinte un dispozitiv cu gaz lacrimogen, pentru a protesta fata de punerea in aplicare a acordului de normalizare a relatiilor cu Serbia, relateaza AFP si Reuters. Deputatele au fost transportate la spital cu ambulanta. Reprezentantul special al UE in Kosovo, Samuel Zbogar, se afla in sala in momentul producerii incidentului.

Cu putin timp mai devreme. deputatii opozitiei incercasera sa forteze intreruperea lucrarilor, fluierand si aruncand cu oua in directia colegilor lor din coalitia guvernamentala. Guvernul a denuntat, intr-un comunicat, acest “comportament violent” care “a depasit toate limitele celui democratic”.

La 22 septembrie, prim-ministrul Isa Mustafa a fost atacat cu oua de mai multi deputati in timpul unui discurs in parlamentul de la Pristina, referitor tot la acordul cu Serbia.
Principalele partide de opozitie sunt ostile dialogului desfasurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, sustinand ca acesta compromite independenta proclamata unilateral in 2008 de fosta provincie sarba.

In 2013, Pristina si Belgradul au semnat, sub egida UE, un acord de normalizare a relatiilor, ceea ce a deschis calea, un an mai tarziu, pentru decizia de lansare a negocierilor de aderare a Serbiei la blocul comunitar.

Sursa: Agerpres