Sport

JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Pentru prima oara, mai multe femei decat barbati in delegatia Statelor Unite

Femeile americane au depasit o noua bariera in sport, fiind pentru prima oara mai numeroase decat numarul barbatilor in delegatia olimpica a Statelor Unite pentru JO de la Londra, compusa din 530 de sportivi. Comitetul olimpic american a anuntat marti, la Colorado Springs, componenta delegatiei pe care o va deplasa in capitala britanica, din care fac parte 269 de femei si 261 de barbati, ce vor concura in 25 din cele 26 de sporturi din programul olimpic, singura exceptie fiind handbalul.

Aproape jumatate dintre cei selectionati, 228 mai exact, au deja o experienta olimpica, iar sapte dintre ei vor participa la cea de-a 5-a Olimpiada din cariera lor: Amy Acuff (atletism), Phillip Dutton si Karen O’Connor (echitatie/concurs complet), Khatuna Lorig (tir cu arcul), Emil Milev si Kim Rhode (tir) si Danielle Scott-Arruda (volei).

Cea mai varstnica sportiva din lot este Karen O’Connor (54 ani), iar cea mai tanara inotatoarea Katie Ledecky (15 ani).

Dintre americanii care vor fi prezenti la Londra, 76 au deja in palmares un titlu olimpic, adica 15 la suta dintre componentii delegatiei SUA.

Inotatorul american Michael Phelps are ocazia sa devina sportivul cu cele mai multe medalii din istoria Jocurilor Olimpice, daca va urca de trei ori pe podium la Londra, unde va concura in sapte probe. El ar depasi-o, astfel, pe gimnasta sovietica Larisa Latinina, care are in palmares 18 medalii olimpice. Phelps, in varsta de 27 ani, a cucerit pana in prezent 16 medalii, intre care 14 de aur, la ultimele doua editii ale JO, din 2004 (Atena) si 2008 (Beijing).
Sursa: Agerpres