Sport

JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Imnurile nationale ale participantilor au fost reorchestrate, in maniera simfonica

Imnurile nationale ale tarilor si regiunilor participante vor avea o orchestratie simfonica la Jocurile Olimpice de la Londra, insotite de concerte care vizeaza punerea in evidenta a unuia dintre domeniile britanice de excelenta: creatia muzicala. Astfel, editia 2012 a Jocurilor Olimpice a adus o sarcina muzicala colosala: inregistrarea noilor versiuni ale imnurilor celor 205 tari participante, cu aranjamentul muzicianului si compozitorului britanic Philip Sheppard si interpretate de orchestra filarmonica din Londra (LPO).

Alegerea versiunilor simfonice a fost determinata de faptul ca ‘adesea imnurile sunt interpretate de o maniera intr-un fel militara, de catre fanfare (…), in vreme ce, dimpotriva, desfasurarea Jocurilor Olimpice reprezinta momente unde armele tac si unde se spera ca luptele inceteaza’, a observat Sheppard in timpul unei emisiuni pe BBC Radio 4. si cum rolul imnurilor este de a acompania drapelul in urcarea sa pe timpul ceremoniilor de decernare de medalii, o actiune care dureaza un minut, un minut si 30 de secunde, unele imnuri au trebuit comprimate, iar altele lungite, cum este cazul cu cel al Ugandei, care nu dureaza decat cateva secunde, a explicat Sheppard. Aceste aranjamente au fost supuse aprobarii autoritatilor din fiecare tara.

Orchestra simfonica de la Londra (LSO) a fost insarcinata sa inregistreze partile orchestrale ale ceremoniile de deschidere si inchidere ale Jocurilor Olimpice, din 27 iulie si, respectiv, 12 august, dar muzica pop va juca, de asemenea, un rol preponderent.

Ceremonia de deschidere va culmina pe o interpretare a fostului basist si cantaret al Beatles, Paul McCartney. Cea de inchidere se intituleaza ‘O simfonie de muzica britanica’ si va prilejui aparitia unui eventai larg de artisti, de la cantaretul pop George Michael la veteranii rock-ului The Who, trecand pe la rapper-ul londonez Tinie Tempah.

In paralel cu ceremoniile, melanj de muzica ‘live’ si inregistrata, sunt prevazute concerte gigantice in Hyde Park (centrul Londrei), avand capete de afis grupul pop-far din anii 80 Duran Duran in deschidere si Britpop de Blur in final. in Hyde Park si in Parcul Victoria (estul capitalei) urmeaza sa aiba loc numeroase concerte gratuite de-a lungul intregului eveniment sportiv.

Pe langa cele 5 cantece oficiale compuse de artisti britanici celebrii, grupul rock Muse, dar si Elton John, comitetul de organizare LOCOG, a compilat o biblioteca muzicala de 2012 titluri, clasificate in 5 mari teme, astfel alese pentru a se mula pe diferitele tipuri de sporturi prezente: de la ‘Extreme” la note dubstep si hard-rock, concepute pentru probele cele mai incarcate de actiune, pana la ‘Heritage’, cu artisti pop-rock britanici pentru sporturi precum tenisul.

Dar, in fine, amatorii de fluiere si alte vuvuzele risca sa traiasca o frustrare: utilizarea in incintele sportive a obiectelor care produc zgomot sunt interzise.
Sursa: Agerpres