Sport

JOCURI OLIMPICE – LONDRA – Ceremonia de deschidere, un secret foarte greu de pastrat

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra e un secret pe care organizatorii vor sa-l pastreze cu orice pret, dar incep sa apara informatii despre evenimentul care va avea loc vineri, conceput de regizorul Danny Boyle, informeaza AFP, citata de Agerpres. Zeci de mii de persoane au fost prezente luni seara la o mare repetitie in costume, de peste doua ore, pe Stadionul Olimpic, insa Danny Boyle le-a cerut ‘sa pastreze suspansul’, nedezvaluind nimic din ce au vazut, pe internet sau in alta parte.

Mesajul ‘save the surprise’ era afisat regulat pe ecranele uriase suspendate pe stadion, fiind de asemenea reluat la microfon de animatori. Nu toti participantii au respectat acest consemn, iar amanuntele au inceput sa circule pe internet. Chiar Boyle si membrii echipei sale au recunoscut ca in epoca web-ului scurgerile sunt aproape inevitabile.

Oficial au fost dezvaluite putine lucruri despre acest spectacol de 27 de milioane de lire streline. Cert este ca el trebuie sa fie diferit de gigantismul ceremoniei de deschidere a Jocurilor de la Beijing. ‘Mai intim’, spectacolul va povesti ‘istoria Regatului Unit cu ajutorul unor oameni adevarati’, a explicat Boyle. Vor participa totusi 10.000 de voluntari si au fost realizate nu mai putin de 23.000 de costume.

Se stie ca peluza Stadionului Olimpic va fi transformata cu aceasta ocazie intr-un peisaj dintr-un sat englezesc, cu campuri si rauri, vaci, oi, ograzi, familii la picnic si tarani arand pamantul. Cele patru provincii ale Regatului Unit vor fi reprezentate prin simbolul lor floral: trandafirul Angliei, ciulinele Scotiei, narcisa galbena a tarii Galilor si floarea de in a Irlandei de Nord.

Aceste informatii oficiale nu i-au multumit pe curiosi, iar presa e plina de speculatii. Sunday Times scrie ca zeci de Mary Poppins vor cobori din cer, cu umbrelele lor, pentru a-i salva pe copiii terorizati de Voldemort, sumbrul dusman al lui Harry Potter. Ar putea fi prezent si un celebru agent secret britanic. Daca spectacolul avanseaza rapid, ultimele zile dinaintea ceremoniei sunt departe de a fi linistite pentru organizatori.

Autoritatile au repetat marti ca Londra e in grafic pentru Jocuri, dar anuntul desfasurarii de urgenta a 1.200 de soldati suplimentari pentru asigurarea securitatii a produs o proasta impresie.

Statul mai intervenise o data mobilizand in ultimul moment 3.500 de soldati, dupa ce o companie privata de securitate, insarcinata cu furnizarea de garzi de corp, a anuntat ca nu este in masura sa-si indeplineasca angajamentele.

Un adevarat calcai al lui Ahile pentru aceste Jocuri este transportul. O dovedesc aglomeratiile de la metrou, de la orele de varf. Aeroportul Heathrow, principala poarta de intrare a JOr, va trebui sa arate ca este la inaltime: marti (astazi – n. red.) se anunta cea mai incarcata zi din istoria sa, cu 217.000 pasageri asteptati, dintre care 99.000 de sosiri.
Sursa: Agerpres