Externe

JAPONEZII PROTESTEAZA – Manifestatii de amploare impotriva exploatarilor nucleare in Japonia

Proteste in Japonia - youtube.comCateva zeci de mii de persoane s-au adunat astazi, 16 iulie, la Tokyo pentru a cere oprirea exploatarii nucleare in Japonia, la 16 luni dupa catastrofa de la Fukushima, relateaza AFP. Potrivit organizatorilor, 170.000 de persoane s-ar fi reunit in apropierea parcului Yoyogi (situat la sud-vest fata de centrul orasului Tokyo), cu mult peste cele 100.000 de persoane pe care sperau sa le mobilizeze. Politia nu a mentionat inca nicio cifra in acest sens.

“Nu avem nevoie de energie nucleara! Dati-ne (inapoi) regiunea Fukushima!”, au scandat manifestantii, purtand drapeluri in culorile oraselor de provenineta.

Regiunea Tohoku (nord-est) unde se afla Fukushima, dar si insula Kyushu (sud), Shikoku (sud-est), Hokkaido (nord) sau regiunea Kansai (partea de centru-vest a insulei principale Honshu), protestatarii au venit din toate partile Japoniei.

Vreau sa las copiilor si nepotilor mei o Japonie curata“, a explicat Akiko Ichikawa, o pensionara care a venit din regiunea Shiga (centru).

Folosind standuri, cantece specifice fiecarei regiuni, discursuri in mai multe locatii, organizatorii au vrut sa dea actiunii un caracter festiv, in timp ce manifestatiile antinucleare organizate in ultimele luni par sa ia amploare.

Unul singur dintre cele aproximativ 50 de reactoare este in prezent in functiune in Japonia, dar companiile de electricitate vor sa puna in functiune mai multe, in pofida ingrijorarilor populatiilor riverane.
Sursa: Mediafax