Actualitate

ISU MARAMURES – Autospecialele de sute de mii de euro ale pompierilor au asigurare limitata in caz de accidente (VIDEO)

Foto masina pompieri (c) eMM.roVezi VIDEO
Zecile de autospeciale folosite in caz de urgenta la nivelul judetului Maramures risca sa fie trase pe dreapta daca sunt implicate intr-un accident cauzat de conditiile proaste de acces din zonele de interventie. Masinile sunt asigurate doar cu o banala polita obligatorie, in ciuda faptului ca valoreaza sute de mii de euro si ca se supun zilnic riscurilor. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) spun ca asigurarile de tip Casco ar fi strict necesare, dar ca le lipsesc fondurile necesare. Singura solutie la indemana e aceea ca soferii sa fie cu ochii in patru.

Protectia autospecialelor e, insa, dificila, cata vreme numeroase interventii au loc in zone cu cai de acces neamenajate. Multe misiuni fac ca masinile pompierilor sa se intoarca zgariate sau lovite de crengile copacilor. Problema e ca acest tip de daune nu pot fi acoperite de asigurarile RCA, iar cheltuielile care apar in lipsa politelor Casco cad in sarcina inspectoratului.

„Caile de acces pe care vor circula aceste autospeciale trebuie sa fie degajate, curate, altfel facem autospecialele praf. Noi trebuie sa mergem la interventii, dar unele dintre caile de acces sunt neintretinute si trebuie cumva rezolvat accesul cailor de acces, pentru ca altfel distrugem si masinile acestea noi, pe care le primim”, a aratat seful compartimentului tehnic din cadrul ISU Maramures, Mihai Ardelean.

Singurele autospeciale din dotarea institutiei care beneficiaza servicii complete de acoperire a daunelor sunt autospecialele SMURD. Politele Casco sunt insa acoperite in cazul lor de catre Spitalul Judetean Baia Mare. Oficialii ISU au aratat ca s-au facut demersuri la centru pentru un sprijin, in ideea de a asigura masinile de interventie, dar ca judetul a fost pus pe lista de asteptare.

„Ne dorim si noi sa avem asigurare la toate autospecialele. Din pacate nu avem bani ca sa putem suporta contravaloarea. Nu numai in Maramures, ci peste tot nu sunt asigurate Casco. Fiecare trebuie sa conduca preventiv si sa evite accidentele si ce se mai poate intampla. Lipsa banilor ne duce pana acolo incat sa nu putem sa achitam acele sume de bani”, a spus inspectorul-sef al ISU Maramures, Ion Pop.

In acest moment, inspectoratul maramuresean are in dotare 61 autospeciale, iar in cateva luni urmeaza sa mai primeasca o masina de interventie. Mai mult de jumatate dintre autovehicule au o vechime mai mare de 10 ani, iar sapte ar fi trebuit casate pentru ca sunt folosite de mai bine de trei decenii. Printr-un proiect cu finantare europeana, institutia va mai primi in 2013 doua autospeciale noi – una pentru interventie cu apa si spuma, iar cealalta, dotata cu un spital de campanie care va avea zece locuri. 

FOTO: masini pompieri (c) eMM.ro
Sursa: Andrei Gherghel