Comunitate Invatamant

ISTORIE – Informatii despre cel de-al doilea Razboi Mondial, adunate de elevii de la Liceul “Emil Racovita”

Amintiri de pe campul de lupta au depanat astazi, 22 octombrie, veteranii de razboi invitati la o altfel de ora de curs la Liceul Teoretic Emil Racovita din Baia Mare. Unitatea de invatamant a fost aleasa pentru campania derulata de Ministerul Apararii Nationale, Ziua Armatei Romaniei in scoli. In cadrul acesteia, elevii de la liceul “Emil Racovita”a au avut parte si de o provocare: ei au cautat informatii despre eroi de la vecini sau rudenii care au trecut prin experienta anilor de razboi.

De o altfel de ora de dirigentie au avut parte in ultimele zile, elevii Liceului Teoretic Emil Racovita din Baia Mare. Pentru ca orele sa fie cat mai atractive, liceenii au fost pusi la treaba. Ei au avut de cules informatii de la cunoscuti, prieteni sau rudenii despre cei care au luptat pe campurile de lupta. Tema propusa de dascali a venit ca urmare a unei campanii desfasurate de Ministerul Apararii Nationale, in avansul Zilei Armatei Romane sarbatorita in fiecare an in 25 octombrie. Filmuletele, fotografiile realizate de elevi au fost prezentate astazi, in cadrul unui eveniment organizat la unitatea liceala. De asemenea, toate aceste documente vor fi publica pe paginile de socializare ale liceenilor. 

“Am avut ocazia sa organizam in cadrul orelor de dirigentie activitati prin care cei o mie de elevi ai liceului sa se intereseze, sa adune dovezi, sa vorbeasca cu membri ai familiei lor, cu oameni ai satului, cu reprezentanti ai localitatilor despre eroi. Prin eroi intelegand in primul rand militari care au participat la cel de-al doilea razboi mondial pentru ca in acest an sarbatorim 70 de ani de la terminarea celui de-al doilea razboi mondial. A fost foarte interesanta trairea elevilor in cadrul orelor de dirigentie. Activitatea s-a numit «Prezint eroul meu, colegilor mei de clasa»”, a declarat directorul Liceului Teoretic Emil Racovita, Mariana Pop.

Actiunile au continuat astazi, 22 octombrie, cu o lectie vie de istorie. Veterani de razboi au relatat cateva aspecte din experienta pe care au avut-o in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Elevii s-au declarat incantati ca au putut lua parte la o altfel de ora de curs.

“Este o actiune foarte interesanta organizata de liceul nostru si cred ca prin strangerea de dovezi despre eroii care au luptat in al doilea razboi mondial este foarte important pentru c,a vedeti, acum, in sala de sport, sunt foarte multi oameni care asculta un erou care a luptat in al doilea razboi mondial”, a spus unul dintre elevi, Bogdan Bletea.

O alta eleva, Teodora Rosu, a declarat ca “mi s-a parut o tema foarte interesanta. Liceul nostru a hotarat sa organizeze aceasta actiune si, bineinteles, noi, ca voluntary, ne ocupam cu strangerea unor astfel de informatii si bineinteles ca am participat si noi. Mi se pare un lucru foarte interesant”.

De Ziua Armatei Romane, in 25 octombrie, elevii de la Liceul Teoretic Emil Racovita vor fi prezenti la manifestarile organizate la Monumentul Ostasului Roman.

Sursa: Camelia Tocaci