Administratie

INVESTITII – Conducerea judetului Maramures se opune construirii de microhidrocentrale (VIDEO)

Vezi VIDEO
Autoritatile maramuresene spun un „Nu!” raspicat in privinta construirii de microhidrocentrale pe cursurile de apa din Maramures. Conducerea judetului considera ca aceste investitii nu fac altceva decat sa distruga mediul inconjurator, avand in vedere ca nu sunt respectate conditiile impuse de legislatie.
Localnicii din zonele unde a fost prevazuta constructia de microhidrocentrale s-au opus in repetate randuri si au criticat de la inceput aceste investitii. Autoritatile maramuresene au ajuns si ele la concluzia ca aceste microhidrocentrale lasa in urma ravagii.

„Vreau sa va spun ca nu am abilitatea de a opri aceste investitii, dar am tras un semnal de alarma dupa ce am fost pe toata aceasta perioada si am vazut acest segment de investitii si am vazut cata durere a produs secarea acestor rauri. Nu fac nicio incriminare a investitorului, dar mi se pare ca daca s-ar respecta ceea ce scrie in aceste proiecte ar avea dreptate. Daca este o problema din acest punct de vedere si am deranjat pe cineva vreau, sa va spun ca as vrea sa fie frati cu Maramuresul si ce reprezinta acest judet in continuare”, a spus prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.

La randul lor, oficialii Consiliului Judetean au decis sa nu mai elibereze avize pentru continuarea acestor investitii. „Va rog sa ma credeti ca noi avize de oportunitate pentru asemenea categorii de lucrari in perioada acestui mandat nu am acordat si nu vom acorda chiar din aceste considerente expuse”, a explicat seful administratiei maramuresene, Zamfir Ciceu.

Investitiile in microhidrocentrale s-au dovedit a fi pana acum o afacere profitabila pentru firmele private. Societatile au demarat pasii necesari pentru astfel de constructii, motivand ca pun la baza sisteme ecologice de producere a energiei electrice, ulterior dovedindu-se insa ca acestea nu fac altceva decat sa contribuie la distrugerea cursurilor de apa, a florei si faunei pentru ca nu se respecta conditiile impuse de reprezentantii de la Mediu.

Conform datelor prezentate de conducerea APM Maramures, la nivelul judetului functioneaza 20 de microhidrocentrale, 10 fiind investitii noi, iar restul lucrari mai vechi.

Sursa: C.T.