Comunitate

INVESTITIE – La distanta de doar cateva luni fata de termenul de finalizare prevazut, consilierii judeteni si-au asumat abia acum sustinerea proiectului privind constructia depozitului ecologic (VIDEO)

Vezi VIDEO
Alesii judeteni au fost pusi astazi, 30 septembrie, in situatia de a aproba sustinerea implementarii proiectului privind sistemul de management integrat al deseurilor. Proiectul a fost votat la aproape doi ani dupa semnarea contractului de finantare in vederea construirii depozitului ecologic. In ce priveste modul in care evolueaza lucrarile, sefii administratiei maramuresene recunosc ca nu vor sa ia in calcul varianta neducerii la bun sfarsit a investitiei, deoarece asta ar avea consecinte financiare grave.

Investitia privind construirea depozitului ecologic din Maramures e in plina desfasurare. Constructorii trebuie sa predea lucrarea finalizata pana in luna mai 2016. Desi mai sunt doar cateva luni pana cand proiectul ar trebui dus la bun sfarsit, alesii maramureseni si-au asumat abia acum sustinerea implementarii proiectului.

“Proiect suplimentar privind sustinerea implementarii proiectului in conditiile si termenele stabilite prin cererea de finantare si documentul de pozitie. La fel cum ne-am asumat pentru proiectul Baia Sprie-Barsana sustinerea continuarii proiectului, la fel am venit in fata domniilor voastre pentru ca e important ca inainte de a cere altora sa respecte propriile angajamente, sa dam dovada ca ne respectam propriile angajamente. Sistemul n-a fost propus de dvs, ci undeva prin 2007 s-a discutat despre implementarea acestui sistem. Nu este altceva decat ceea ce s-a discutat de-a lungul anilor si astazi este implementat”, a explicat presedintele Consiliului Judetean Maramures (CJ), Zamfir Ciceu.

Despre consecintele neimplementarii proiectului, sefii administratiei maramuresene au recunoscut ca nu vor sa se gandeasca la acest lucru pentru ca penalizarile in astfel de situatii sunt imense. Tocmai de aceea, consilierii au cerut informatii despre cum evolueaza lucrarile pentru a sti daca investitia e sau nu in pericol.

“Vad ca luna mai, anul viitor, este dead line-ul pentru ce inseamna acest sistem. Vreau sa stiu din punctul de vedere al raportului de progres in ce proiect este realizat fizic acest proiect si daca pana in luna mai, avand in vedere ca vine iarna, este destul de greu sa fie asumat si finalizat”, a spus consilierul judetean, Nicolae Bindiu.

Tot astazi, 30 septembrie, alesii maramureseni au aprobat fazarea lucrarilor, tinand cont ca pana la finele anului, investitia nu va putea fi realizata integral. “Cu cat vom faza mai putin, cu atat se va diminua mai putin viitorul proiect. A fost una din recomandarile Autoritatii de Mangement, sa incercam sa transferam cat mai putin, sa avem cat mai putine lucrari executate. Acum, Doamne fereste de conditii imprevizibile, de alte conditii decat cele normale cu conditii de iarna normala, dar cred ca ne putem incadra in toate aceste termene. Cam 20% reprezinta procentul de fazat pentru anul viitor”, a adaugat Zamfir Ciceu.

Proiectul privind sistemul de management integrat al deseurilor vizeaza constructia depozitului ecologic central de la Sarbi, comuna Farcasa. De asemenea vor mai fi realizate trei statii de transfer, doua statii de sortare, sapte centre de colectare a deseurilor voluminoase si o statie de tratare mecano-biologica. Valoarea investitiei este de aproape 230 de milioane de lei, finantarea urmand sa se faca din fonduri europene.

Sursa: Camelia Tocaci