Afaceri - Economic

INVESTITIE – In septembrie, incep lucrarile pentru extinderea liniei de troleibuz din Baia Mare (VIDEO)

Foto troleibuze Baia Mare - Urbis (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Aproape 4 milioane de euro se estimeaza ca va costa proiectul de extindere cu 5 kilometri a retelei de trolebuz din Baia Mare, finantarea provenind dintr-un program european. Executia lucrarii va incepe in luna septembrie si va fi finalizata peste circa doi ani. Proiectul prevede prelungirea cu 5 kilometri a retelei de troleibuz existente, in zona cartierului Vasile Alecsandri. Intentia este una mai veche, de mai bine de cinci ani autoritatile vorbind despre necesitatea investitiei.

Lucrarile de extindere a retelei de troleibuz din Baia Mare vor incepe in toamna. Conducerea municipalitatii, beneficiara lucrarii, sustine ca se va munci simultan cu reabilitarea strazii Granicerilor, iar liniile de electricitate, internet si telefonie fixa vor fi mutate, noii stalpi urmand sa sustina doar liniile de troleibuz si lampile de iluminat stradal.

”Ca sa nu lucram de doua ori, licitatia pentru extinderea liniei de troleibuz, care prevede nu numai strada Granicerilor, dar acuma ma refer la aceasta zona, va merge in paralel, vom avea, sigur, doi constructori, astfel incat cand se va termina strada Granicerilor sa avem finalizata si extinderea liniei de troleibuz”, a declarat Vasile Barbul, city manager Primaria Baia Mare.

Lucrarea, care va continua linia de rulare a troleibuzelor pe traseul bulevardul Republicii – bulevardul Unirii – strada Granicerilor – strada Mihai Eminescu, este finantata printr-un program al Uniunii Europene (POR). Peste 80% din bani vin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 17,65% de la bugetul national si 2% din bugetul local – si este unul dintre proiectele cele mai semnificativ din punct de vedere al valorii financiare care va incepe in acest an in Baia Mare. Semnarea documentelor prin care s-a putut realiza investitia s-a facut anul trecut, cand fostul ministru Elena Udrea a venit special in Baia Mare ca sa dea unda verde proiectului.

”Reteaua noua se va intepa in doua puncte in reteaua actuala, in zona intersectiei bulveradului Traian cu Republicii si si in zona intersectiei strazii Eminescu cu strada Universitatii, va avea o lungime de 5,1 kilometri de cale dubla de contact si valoarea este aproape de 4 milioane de euro, vreo 3,8 milioane de euro (lei)”, a declarat Vasile Barbul, precizand ca estimarea proiectantului s-ar putea sa fie mai mare decat suma care se va achita in final constructorului ce va fi stabilit in urma unei licitatii publice.

Licitatia pentru executia lucrarii de extindere a liniei de troleibuz in Baia Mare va fi organizata la inceputul lunii august, dupa cum estimeaza oficialitatile locale, iar proiectul prevede, in faza de operare, crearea a 18 noi locuri de munca. Specialistii sustin ca investitia va duce la fluidizarea circulatiei, economii de costuri de transport, diminuarea gradului de poluare si a zgomotului din trafic si reducerea noxelor generate de transportul cu autobuzul.

In anul 1996 a fost pusa in functiune prima linie de troleibuz din municipiul Baia Mare, pe traseul Garaj URBIS – Gara CFR, iar in anul 2006 s-a dat in folosinta bucla de intoarcere a troleibuzelor de pe bulevardul Bucuresti, la iesirea spre Cluj Napoca.
Sursa: Catalin Vischi