Comunitate

INVESTITIE – Desi reabilitarea n-a fost inca finalizata, se estimeaza ca primele probleme la drumul Baia Sprie-Barsana ar putea aparea din toamna anului viitor (VIDEO)

Vezi VIDEO
Reabilitarea drumului judetean Baia Sprie-Barsana va fi finalizata la termen, au dat asigurari astazi, 17 septembrie, oficialii Consiliului Judetean Maramures. Problema e ca investitia ar putea da rateuri. Sefii administratiei maramuresene au semnalat ca e posibil ca anul viitor, “pe vremea aceasta”, drumul sa prezinte deficiente.

Investitia care vizeaza reabilitarea drumului judetean ce asigura legatura intre Baia Sprie si Barsana e in grafic. Conducerea Consiliului Judetean Maramures a prezentat astazi, 17 septembrie, stadiul lucrarilor efectuate pe acest tronson. Conform raportului, pana acum s-a turnat inclusiv un strat de binder pe o suprafata de peste 50 de km, din totalul de 56 de km. De asemenea, s-au realizat santuri din beton pe 26.000 de metri liniari, 90 de podete transversale, dar si consolidari, cedari de platforma pe o suprafata de peste 82%.

“Avem strat de piatra sparta amestec optimal, 53,6 km. Totalul drumului este de 56 de km. Strat de legatura, adica acel binder, 52,2 km din 56. Strat de uzura este ultimul strat care se toarna, peste 7,46 km. Santuri executate din beton 26.025 metri dintr-un total de 50.730 metri, podete transversale – 90 bucati, zid de sprijin de greutate, 145 metri, consolidarti, cedari de platforma -82,68 %. Acestea sunt, in mare, datele”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu.

Desi conducerea CJ da asigurari ca investitia va fi finalizata la timp, nu lipsesc problemele. Calitatea lucrarilor ar putea fi una indoielnica. Sefii administratiei maramuresene dau vina pe operatorul regional de apa si canalizare care a executat abia “in ceasul al 15-lea”, lucrarile de canalizare si aductiune de apa, iar graba cu care s-a executat investitia a dus la superficialitate in randul muncitorilor. Asa ca reprezentantii CJ avertizeaza ca anul viitor ar putea aparea si primele probleme pe tronsonul de drum proaspat reabilitat.

“Din ce am observat eu, sambata am trecut pe acest drum. Cei care executau acolo lucrarea scoteau un pamant umed si noroios si il asezau inapoi in acele rigole. Aceasta nu e o tehnologie care sa ne asigure ca dupa ce vom finaliza pe acest tronson lucrarile nu se va lasa drumul acolo. Am mari rezerve asupra calitatii lucrarilor executate care in viitor pot sa afecteze suprafata caii de rulare si vrem sa ne asiguram ca aceste lucrari sunt bine executate din punct de vedere al gradului de compactare al terenului pe acele rigole executate, astfel incat sa nu veniti anul viitor pe vremea aceasta: ce lucrari ati facut acolo de s-a lasat drumul? Si sa nu fie din vina noastra”, a adaugat Zamfir Ciceu.

Contractul de executie pentru investitia la drumul judetean Baia Sprie-Barsana a fost incheiat in 23 septembrie 2014, dupa ce lucrarea fusese lasata de izbeliste in 2012, cand a fost reziliat contractul cu firma Selina. Reabilitarea trebuie obligatoriu finalizata la 31 decembrie 2015. Valoarea contractului este de aproape 80 de milioane de lei.

Sursa: Camelia Tocaci