Actualitate

INVATAMANT SUPERIOR – Pana la sfarsitul anului vor fi stabilite criteriile pentru noua evaluare a universitatilor

Ministrul delegat pentru invatamantul superior, Mihnea Costoiu, a declarat, la Suceava, ca pana la sfarsitul anului se vor stabili criteriile care vor sta la baza noii proceduri de evaluare si clasificare a universitatilor, intre care activitatea de cercetare si capacitatea de internationalizare.

Costoiu a declarat, astazi, 11 octombrie, intr-o conferinta de presa ca in cadrul Consiliului National al Rectorilor, organizat vineri si sambata la Suceava, va fi o prima discutie privind noua procedura de evaluare si clasificare a universitatilor.

“In acest an noi ne dorim sa stabilim transparent care sunt conditiile, care sunt criteriile pe baza carora se va face clasificarea si ierarhizarea, daca putem merge mai departe, prin a compara programe de studii total diferite. Spre exemplu, putem compara un program de la Universitatea de Educatie Fizica si Sport cu un program de automatica de la Suceava sau de la Politehnica din Bucuresti sau de oriunde din tara? Putem compara un program de medicina cu un program de comunicare? Trebuie sa stabilim toate aceste lucruri”, a spus Costoiu.

El a aratat ca sunt foarte multe criterii care pot fi luate in calcul, dar ca printre acestea trebuie sa se gaseasca activitatea de cercetare – un element care va trebui cuantificat, dar si capacitatea universitatilor de a se internationaliza, de a-si crea propriul viitor.

“Criteriile vor fi discutate pe parcursul acestor luni. Noi credem ca incepand cu anul 2014-2015, aceasta clasificare ar trebui sa functioneze, sa fie realizata si sa produca efecte. In acest an sa cream mecanismul, sa colectam datele de la universitati, sa se produca evaluarea propriu-zisa si, incepand cu 2014-2015, sa putem aplica rezultatul acestei evaluari”, a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru invatamantul superior a reamintit ca in anul 2011 a fost realizat procesul evaluare si clasificare a universitatilor aratand ca acest proces a avut o problema majora si anume lipsa transparentei.

Au fost, din nefericire, destul de putini cei care, la momentul respectiv, au spus ca nu este un lucru corect, nu este bine facut si o spun si acum si va spune un om care a devenit rector al Universitatii Politehnica Bucuresti, o universitate clasata in topul celor 12 universitati de cercetare avansata si educatie. Adica, chiar o universitate care a castigat in urma acestui proces de clasificare si ierarhizare si, totusi, sustinem acest lucru”, a spus Costoiu.
Sursa: Mediafax