Sport

INOT – Stefan Gherghel: “Pentru cine e pasionat de sportul pe care il practica, Jocurile Olimpice sunt un fel de Meca sportivilor”

 Foto: Stefan Gherghel (c) arhiva personala
 Foto: Alexandru Coci (c) eMaramures.ro

Alexandru Coci (nascut in 31 octombrie 1989) a inceput inotul cu Adrian Gherghel la Liceul cu Program Sportiv din Baia Mare. A primit in urma cu doi ani si jumatate o bursa de studiu la Universitatea din Alabama, acolo unde se ocupa de cariera lui sportiva fratele primului lui antrenor, Stefan Gherghel. Recent a primit invitatia din partea Federatiei Internationale de Natatie de a participa la Jocurile Olimpice de la Londra, in proba de 200m fluture, baimareanul fiind al patrulea inotator din tara noastra care va reprezenta Romania in probele de natatie la editia 2012 a Jocurilor Olimpice de vara. “Pentru noi scopul la aceasta Olimpiada este sa facem cei mai buni timpi si sa acumulam cat mai multa experienta”, a mentionat pentru eMaramures antrenorul Stefan Gherghel.

“Alex a inceput inotul cu fratele meu si, desi la inceput nimic nu-l recomanda catre marea performanta, sarguinta celor doi l-a determinat pe Alex sa faca salturi uriase, incepand de la 16 ani. Drept dovada a prins o bursa de studiu in America, un lucru extraordinar, iar inotul lui a progresat de atunci cu pasi rapizi, recuperand ceea ce nu a avut in primii ani de competitie”, a declarat pentru eMaramures Stefan Gherghel, baimareanul care il antreneaza pe Alexandru Coci in Statele Unite ale Americii.

Tocmai ce a fost invitat la Olimpiada, dupa lungi si mari eforturi, dupa interventii, din partea forurilor internationale, pentru ca Federatia Romana de Natatie nu l-ar fi trimis la Londra“, a mentionat antrenorul.

Alexandru Coci este al patrulea inotator care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de la Londra, dupa Camelia Potec, Dragos Agache si Norbert Trandafir.

“Principala lui calitate, ca si in cazul altor mari sportivi, este munca. Fara munca si fara disciplina nu ajungi nicaieri, indiferent de talentul pe care il ai. Asa ca Alex a depus foarte multa munca, inotul este un sport care necesita un program destul de strict, dar avantajele sunt nemasurabile, pentru ca eu nu consider sportul si nici, implicit, inotul, un lucru de sacrificiu: nu sacrifici nimic. Din contra, ai ocazia sa cunosti lume, sa vezi diferite locuri, sa ti se deschida ochii si… porti. Sportul de performanta implica sacrificiu in masura in care alegi sa iti petreci copilaria: batand betoanele si cafenelele din jurul blocului sau vizitand tara, in primii pasi, si apoi lumea”, a declarat Stefan Gherghel.

Baimarean si el, Stefan Gherghel a participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice: in 2000 la Sydney, in 2004 la Atena si in 2008 la Beijing. Tocmai la proba de 200m fluture a obtinut Stefan Gherghel cel mai bun rezultat al lui la Olimpiada – locul 5, in Atena -, aceasta fiind si proba la care va concura Alexandru Coci in Londra. Ca de la participant cu experienta la Jocurile Olimpice la sportiv care va concura prima data la Olimpiada, sfaturile antrenorului Stefan Gherghel pentru elevul sau nu s-au lasat asteptate: “Sfaturile mele pentru Alex, pentru prima lui participare (sa speram ca nu va fi ultima, cu siguranta nu va fi si ultima) este sa castige experienta: pretentii foarte mari la varsta aceasta nu sunt. Ne intereseaza sa isi faca timpii cei mai buni, sa “simta” competitia. pentru ca exista o presiune in plus cand esti intr-un loc in care se aduna cei mai mari sportivi din lume. Pentru cine e pasionat de sportul pe care il practica si de sport, in general, Jocurile Olimpice sunt un fel de Meca sportivilor: sa ajungi sa vezi oameni pe care nu i-ai vazut decat la televizor si sa fii in preajma lor aproape o luna este ceva senzational. Dar este si ceva ce adauga un plus de presiune pe fiecare, dar si de asta spectacolul este deosebit. Revenind, pentru noi scopul la aceasta Olimpiada este sa facem cei mai buni timpi si sa acumulam cat mai multa experienta pentru ca la urmatoarea editie presiunea participarii la acest spectacol sa fie mai mica“, a declarat pentru eMaramures Stefan Gherghel.

CITESTE SI:
INOT – Baimareanul Alexandru Coci merge la Jocurile Olimpice de la Londra
Sursa: Ramona-Ioana Pop