Actualitate

INFOTRAFIC – Podul Viilor din Baia Mare va fi inchis circulatiei rutiere timp de sase saptamani (VIDEO)

Foto: Podul Viilor Baia Mare (c) eMaramures.roVezi VIDEO
Incepand de luni, 16 iulie, Podul Viilor din Baia Mare va fi inchis circulatiei. Restrictia va fi mentinuta timp de sase saptamani, respectiv pana in 26 august, pentru ca structura care asigura traficul rutier peste raul Sasar va fi refacuta. Constructorii vor decoperta toate straturile de asfalt, vor inlocui hidroizolatia veche si vor turna o placa de beton care ar trebui sa confere siguranta si stabilitate pentru zeci de ani. Odata cu aceste lucrari se intra in reabilitari si pe strada care face legatura spre Piata Libertatii.

Podul va fi refacut din temelie. Consolidarea lui este prioritatea lucrarilor, insa se vizeaza totodata si aspectul arhitectural. Potrivit autoritatilor, constructia va fi adusa aproape de imaginea podului de lemn care era folosit odinioara pentru traversarea Sasarului. Se va interveni, totodata, pentru amenajarea albiei raulului, precum si a strazii Podul Viilor. Asfaltul va fi inlocuit cu pavaj, pentru ca zona va deveni, in viitor, una destinata exclusiv pietonilor.

„Lucrarea presupune in primul rand consolidarea podului, care este unul destul de vechi. Odata cu lucrarile de reabilitare a podului, vom efectua si lucrari de reabilitare a strazii Podul Viilor, cuprinsa intre strada Minerilor si Piata Libertatii. Solutia pe care o alegem este piatra naturala si nu vom mai avea diferente de nivel intre trotuar si carosabil pentru ca, in final, Piata Libertatii si toate strazile care pleaca din aceasta piata vor deveni pietonale”, a declarat city managerul municipiului Baia Mare, Vasile Barbul.

Lucrarile vor afecta traficul in Centrul Vechi al orasului. Soferii vor fi nevoiti ca, in aceasta perioada, sa foloseasca rute ocolitoare pentru a ajunge in zona. Modificari va suferi si programul autobuzelor Urbis. Circulatia mijloacelor de transport in comun de pe mai multe linii urmeaza sa fie modificata. Pentru autobuzele cu numerele 3/11 si 4 vor fi infiintate statii noi, in vreme ce liniile 9 si 31 urmeaza sa fie deviate.

„Se vor infiinta pentru aceste linii trei noi statii, respectiv o statie la Magazinul Central – pe strada Gheorghe Sincai, o statie la OJT – pe strada Culturii, pentru linia 3/11, si o statie pe strada George Cosbuc pentru linia 4. Liniile 9 si 31 vor fi deviate de pe strada Closca pe strazile Horea-Oltului-Industriei-Minerilor, respectiv Grivitei”, a explicat seful Sectiei Exploatare din cadrul societatii Urbis, Ioan Farte.

Lucrarile de la Podul Viilor au fost evaluate la 1,1 milioane lei, plus TVA, si vor fi efectuate de societatea Conrep SA din Viseu de Sus. Primaria Baia Mare mai are in plan ca anul acesta sa demareze proiectele pentru consolidarea podului de pe strada Culturii si a celui de pe Herja, din Ferneziu. Lucrarile propriu-zise in aceste doua zone sunt prevazute pentru anul viitor.
Sursa: Andrei Gherghel