Actualitate

INFLATIE – Alimentele s-au ieftinit usor, dar serviciile sunt tot mai scumpe

Bani - leiRata anuala a inflatiei s-a plasat in iunie la 2,04%, dupa o scadere a preturilor cu 0,04% fata de luna mai, determinata de ieftinirea alimentelor, potrivit datelor anuntate marti de INS. “In luna iunie 2012, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare si preturile marfurilor nealimentare au scazut cu 0,1%, in timp ce tarifele serviciilor au crescut cu 0,3%”, se arata intr-un comunicat al INS.

Rata anuala a inflatiei este mai redusa decat cea anticipata de analisti, de 2,1%. Estimarile variau intre 1,7% si 2,4%, conform raspunsurilor la un sondaj realizat in randul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania.

Cea mai mare scadere de preturi la alimente, de peste 20%, a fost consemnata la cartofi, iar cea mai ampla majorare, de 6,5%, la fructe proaspete.

“Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (iulie 2011 – iunie 2012) fata de precedentele 12 luni (iulie 2010 – iunie 2011) determinata pe baza IPC este de 3,0%, iar cea determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este de 3,1%”, se precizeaza in comunicatul INS.

In luna mai rata anuala a inflatiei a coborat la 1,79%, nou minim istoric, cresterea preturilor de consum fata de aprilie fiind de 0,2%.

Banca Nationala a Romaniei prognozeaza pentru acest an o rata a inflatiei de 3,2%, tinta fiind de 3%, cu interval de variatie de plus/minus un punct procentual.
Sursa: Mediafax