Actualitate

INEDIT – POLITICA PE LAITA – Taranii din Maramures intorc referendumul pe toate partile ca sa-i dea de capat (VIDEO)

 FOTO: La tara, in Maramures (c) eMM.roVezi VIDEO
Pe toate partile e intors cuvantul „referendum” in zonele rurale din Maramures, de cand televiziunile au anuntat ca ii mare vot mare in 29 iulie. Fie ca stiu sau nu ca in joc e schimbarea presedintelui Romaniei, morosenii se incing seara de seara la vorba, pe laitele din fata caselor, ca sa afle ce e de facut.

In satele alipite la Salistea de Sus, localnicii spun ca vor merge la vot doar pentru ca „asa se face” la ei si nu pentru ca au o anumita convingere politica. Gospodarii sunt prinsi in timpul zilei cu munca la camp iar despre „balamucul de la Bucuresti” afla doar seara, cand se lasa soarele, si incep povestile pe ulita. Singura problema e ca fiecare vorbeste… pe limba lui.

Nu stiu ce-i acela, ce-i ‘hodorendum’. Numai atata stiu ca nu-s buni. Stiu doar ca nu ii bine…Atata stiu ca nu-i bine. Da ce, aiestia-s oameni? Cand il vad si pe Antonescu asta cum sta acolo, Ponta acolo o fo, ‘Vasescu’ aiesta acolo, Iliescu o condus 20 de ani. Sperla si cenusa s-o ales de ei! Pai amu pe cine sa mai votez? Voteaza-i nahuba si necuratu’ ”, a spus o maramureseanca revoltata pe politicieni.

Cuvantul referendum i-a creat probleme si unei alte localnice din Saliste. Chiar daca nu a stiut prea bine sa explice ce e cu consultarea publica din 29 iulie, femeia a spus hotarata ca va merge la vot… pentru ca asa trebuie sa se faca. “Nu stiu eu ce-i acela… Daca se cearta ei cu puterea, unul se tipa, unul se pune… Nu asta insemana? Unul ar vrea sa fie, unul n-ar vrea sa se duca…si tot asa… Da, eu una ma duc si votez. Pentru ce sa nu ma duc? Asa stiu ca se pune da sau nu. Da daca il vrei si nu daca nu, sau cum?”, a comentat ea.

Intrebat ce crede despre referendum, unul dintre batranii aflati pe o laita de pe marginea drumului a marturisit ca nu intelege mare lucru de la politicieni. A auzit prea multe de o vreme incoace dar a ramas… nelamurit. Moroseanul spune, insa, ca se va prezenta la vot iar de decis… se va decide el pe parcurs… “Eu nici nu stiu nimic despre ce e vorba!… Mergem la vot, cum sa nu mergem? Votam si noi pe colo, cum merg toti. Om vedea ce-a iesi. Nu stiu pentru ce…. Is batran eu. Ce-a fi a fi, oi vota”.

Un vecin al batranului i-a sarit repede in ajutor si a explicat, dupa stiinta lui, cum stau lucrurile. „Referendumu’ ii pentru Basescu. Ca vreu noii conducatori, care s-au instalat la Guvern, sa-l deie jos pe Basescu, ca o domnit opt ani!”, a lamurit-o scurt barbatul. Si el a spus ca votul e obligatoriu, ca sa poti merge cu capul sus pe ulita si sa nu te arate lumea cu degetul.

O alta femeie care a ascultat telefonul fara fir de pe laita a explicat ca referendumul nu e neaparat “colacul de salvare” al tarii. “Chiar daca sunt batrana, sunt nelinistita, ca lucru asta nu merge la bun cu atata ura … ca nu ii Romania numai a lor, e a tuturor romanilor. Amu’ ii prea mare colboteala! ”, a spus maramureseanca.

Pana sa ajunga la urne si sa puna stampila pe buletinul de vot mai sunt zile bune. Taranii spun ca vor continua sa se sfatuiasca pe laite si sa isi impartaseasca ultimele stiri pe care le afla atunci cand pot sa stea cu ochii pe televizor si urechile ciulite la radio, ca sa stie si ei ce e cu referendumu’ asta…

FOTO: La tara, in Maramures (c) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu