TIC

INEDIT – Nebuloasa Voal, rezultata dupa explozia unei supernove masive, observata de telescopul Hubble

Rezultatul exploziei unei stele de 20 de ori mai mare decat Soarele, care s-a aflat in stadiul de supernova in urma cu aproximativ 8.000 de ani si a generat o nebuloasa cu diametrul de 110 ani lumina, au fost observate cu ajutorul telescopului Hubble, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Independent.

NASA a publicat fotografiile acestei nebuloase, Veil Nebula (Nebuloasa Voal), aflata la marginea unei gargantuelice bule de gaz aruncata in spatiu de o stea masiva muribunda, inainte de a exploda in stadiul de supernova. Un caleidoscop de culori cu diametrul de 110 ani lumina, aceasta nebuloasa este formata de suflul exploziei stelare care s-a lovit de un “zid” de gaz interstelar rece si dens, cu viteza de milioane de kilometri pe ora, emitand lumina.

NASA a publicat si o simulare 3D care permite “survolarea” acestui nor de gaz.

Regiunile cele mai stralucitoare ale acestei nebuloase sunt cele unde suflul exploziei stelare s-a lovit de aglomerari de gaze cosmice. Zonele care stralucesc in culoarea rosie sunt bogate in hidrogen, cele verzi in sulf iar cele albastre in oxigen.

Nebuloasa Voal se afla la distanta de 2.100 de ani lumina de Pamant, in constelatia Cygnus (Lebada).

Supernova care a provocat aparitia acestei nebuloase ar fi putut fi vazuta de stramosii nostri foarte indepartati, de acum 8.000 de ani, drept cea mai stralucitoare “noua” stea de pe cerul emisferei nordice.

Astronomii compara noile imagini ale nebuloasei cu cele obtinute de Hubble in 1997 pentru a determina modul in care aceasta nebuloasa s-a extins in ultimii 18 ani.

Sursa: Agerpres