Monden

INEDIT – Copii de-o schioapa, invatati sa depene lana si sa desfaca porumb, la gradinita de vara (VIDEO)

Vezi VIDEO
Desfacutul stiuletilor de porumb sau depanatul lanii sunt doar cateva dintre activitatile la iau parte micutii inscrisi, in aceste zile, la gradinita de vara. Cursurile, inedite pentru sistemul de invatamant romanesc, se desfasoara in cadrul a sapte gradinite din Baia Mare, Sighetu Marmatiei, dar si la Somcuta si in Borsa iar numitorul comun il reprezinta traditiile maramuresene.

Astazi, 29 iunie, cinci dintre institutiile prinse in program si-au strans copiii, in Baia Mare, pentru a invata vechile obiceiuri. Micutii au pus mana pe fus si fuiorul de tors, au curatat de boabe zecu de stiuleti de porumb, dupa care au trecut la partea artistica, desenamd costume si clopuri traditionale din zona Maramuresului.

„Tema proiectului din anul acesta este «Traditii si obiceiuri din Maramures », asa ca noi astazi, la gradinita Maya, ne-am gandit sa aducem mai aproape de copii obiectele traditionale din gospodaria taraneasca. Toata activitatea s-a desfasurat cu materiale traditionale, asa ca am depanat lana, am folosit obiectele traditionale vechi precum socala, am desfacut stiuletii de porumb si copiii s-au simtit foarte bine”, a relatat directoarea gradinitei, Alexandrina Botis.

In cadrul aceluiasi program dedicat traditiilor maramuresene, micutii au fost dusi sa viziteze casele-muzeu din Sighetu Marmatiei. Unii dintre ei au fost imbracati de catre parintii lor in costume traditionale maramuresene.

Am fost la muzeul din Sighet si am mers la bisericuta din Barsana. Acolo la Barsana, la bisericuta aceea, noi am vazut doua fantani erau banuti – fantanile dorintelor -, si ne-am pus si noi cate o dorinta si am aruncat si banuti”, a povestit, foarte mandra, Andrada.

Programele speciale sunt pe placul micutilor, care se declara incantati de activitatile desfasurate. In plus, socializarea a avut un rol foarte important, copiii de la cele cinci gradinite legand prietenii intre ei. „Am curatat porumb, dupa care ne-am jucat. M-am imprietenit foarte bine. Deja mi-am facut un prieten, il cheama Razvan”, a marturisit un baietel de la gradinita, pe nume Eric.

Saptamana viitoare, copiii inclusi in programul „Gradinita mea de vara” vor participa la un atelier in care vor invata sa picteze icoane, ajutati de cateva maicute. Alte astfel de activitati vor avea loc pana in 11 iulie, cand acest program special se va incheia cu o serie de manifestari organizate la Somcuta Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda