Stiri externe

INDIA – Un record de 2,3 milioane de CV-uri depuse pentru numai 368 de posturi in administratia publica

Oficiali indieni coplesiti se lupta sa trieze nu mai putin de 2,3 milioane de CV-uri depuse pentru 368 de posturi de nivel secundar in administratia publica, un semn ingrijorator ca prea multi oameni se bat pe prea putine locuri de munca in a treia economie ca marime din Asia, informeaza vineri Reuters.

Directorul de resurse umane din Uttar Pradesh (stat din nordul Indiei cu o populatie mai mare decat a Braziliei), Prabhat Mittal, s-a declarat socat de numarul de CV-uri depuse. Numai intervievarea candidatilor ar urma sa dureze peste trei ani, scrie Reuters.

Salariul este de 16.000 de rupii (243 de dolari) pentru acest tip de slujbe, care presupun prepararea ceaiului si plimbarea de dosare intre birourile administratiei centrale. Printre cerinte se numara absolvirea studiilor primare si capacitatea de a merge pe bicicleta, insa printre candidati se afla cel putin 255 de oameni care au doctorat si 150.000 de absolventi de facultate.

India are o populatie tanara disproportionat de mare, jumatate din locuitori avand varste sub 25 de ani. In urmatoarele doua decenii, populatia activa a tarii va creste cu 300 de milioane, ceea ce reprezinta aproape echivalentul intregii populatii a Statelor Unite ale Americii.

Asa-numitul dividend demografic este unul dintre motivele pentru care economistii prognozeaza niveluri de crestere economica ale Indiei mai mari decat ale Chinei, care se confrunta cu o populatie mai imbatranita. Totusi, daca nu vor fi create locuri de munca, atunci acest avantaj demografic s-ar putea transforma intr-o povara.

Sursa: Agerpres