Cultura

INCREDIBIL – Preotul și sponsorul echipei de fotbal Viitorul Ulmeni, pictati pe peretele unei biserici din localitate

Preotul Dumitru Giurgiu, parohul Bisericii „Sfanta Treime” din localitatea maramureseana Ulmeni a fost ridicat la rang de „sfant”. Impreuna cu un om de afaceri din oras, presedintele clubului de fotbal local a fost pictat pe peretele noii biserici pe care a construit-o in localitate, pentru cei peste 1.200 de credinciosi. Cei doi au fost zugraviti in chip de pelerini intr-o fresca ce ilustreaza „Predica de pe munte”, scrie VoceaTransilvaniei.ro.  

Omul de afaceri care apare pictat este nimeni altul decat Mircea Covaciu, presedintele echipei de fotbal locale, „CS Viitorul” Ulmeni. Acesta, filantrop din fire, a facut, probabil dupa modelul Becali, donatii substantiale catre lacasul de cult care a fost aproape 20 de ani in constructie. Piatra de temelie a bisericii pe peretii carora apar cei doi a fost pusa in anul 1997, iar pictura a demarat in 2011 si a fost finalizata abia in acest an.

Cei care au sesizat asemanarea intre personajele care apar zugravite pe pereti si preotul dar si omul de afaceri au fost credinciosii din parohie, care s-au si grabit sa imortalizeze pictura si sa o posteze pe paginile de socializare. Comentariile internautilor nu au intarziat sa apara, unii fiind nepasatori, altii fiind total impotriva frescei in care apar cei doi. 

„Pelerini ce au trait in vremea lui Iisus…..traiesc si azi….II RECUNOASTE CINEVA? PICTURA IN NOUL LACAS DIN ULMENI! Distribuie cu incredere daca te simti lezat,scarbit si nemultumit de ceea ce s-a intamplat in pictura din noul lacas!”, apare langa fotografia care a fost distribuita de zeci de ori.

Contactat telefonic si intrebat cum explica asemanarea, preotul a parut foarte deranjat de intrebare.

„Nu intram in detalii, nu comentez, o sa modifice, care-i problema? Cine v-a pus sa scrieti? Numai scandal cautati”, a precizat preotul Dumitru Giurgiu. 

La insistentele reporterului Vocea Transilvaniei, preotul a dat cateva explicatii. „Pictorul nu ne-a spus nimic. La „Predica de pe munte” sunt oameni nu sunt sfinti si pictorul a facut o ghidusie si i-a pictat pe cei care s-au implicat. Nu ne-a spus nimic si cand ne-am dat seama ce a facut el plecase deja. Stiu ca nu-i canonic sa fie dar o sa modifice”, a mai adaugat preotul.

Potrivit canoanelor bisericesti, nu ar avea voie sa apara pictati nici preotul si nici mireni din parohie. Totusi, aceasta practica s-a impamantenit deja, in semn de multumire pentru donatiile generoase facute lacaselor de cult.

In Mehedinti, pe zidurile unei biserici au fost ilustrate chipurile unor personalitati precum Nadia Comaneci, revolutionarul bolsevic Vladimir Ilici Lenin sau legendarul Beatles John Lennon. Este vorba despre Biserica Romano-Catolica din Orsova, singura de acest rit inaltata in perioada comunista. Potrivit canoanelor bisericesti, nu oricine poate aparea printre sfintii din biserica, conditia esentiala pentru aceasta „cinstire” fiind aceea ca mireanul reprodus in fresca sa fie ctitor al lacasului. Iar aceasta „regula” si-a gasit imediat adepti.

Un afacerist care a sponsorizat renovarea unei biserici din satul Cosbuc (Bistrita-Nasaud) a ajuns si el printre figurile unor sfinti pictati intr-o micuta biserica. Si fratii Vasile, Dumitru și Ion Crestin au fost “imortalizati” pe peretele unei biserici de pe strada Barbu Vacarescu din Capitala, la renovarea careia afaceristii au contribuit financiar. Imediat, alti frati celebri – milionarii Viorel și Ioan Micula au finantat si ei ridicarea unei biserici din Stei (Bihor), in schimb fiind “pomeniti” pe peretii lacasului.

In 2011, Gigi Becali și familia sa au fost „pozati” intr-o biserica din satul Vadu Rosca, judetul Vrancea. (foto si text – www.voceatransilvaniei.ro)

Actualizare: Conform unor informatii primite recent, pictorul care a efectuat lucrarea a fost chemat sa o modifice. Au inceput lucrarile de stergere a chipurilor celor doi barbati din Ulmeni care au fost pictati pe peretii bisericii.

Sursa: Emm