Unii producatori de alimente din China au ajuns sa falsifice oua, sa „recicleze” chifle pentru a fi vandute dupa expirare, sa dilueze vin cu apa indulcita si chimicale, sau sa trateze carne de porc cu borax pentru a o vinde drept carne de vita, potrivit presei locale, citate de New York Times (NYT).
In pofida eforturilor autoritatilor chineze de a reglementa industria alimentara, dezvoltarea economica sustinuta si cresterea rapida a consumului conduc la situatii periculoase pentru cumparatori.
In ultimele saptamani, presa din China a informat despre vanzarea de carne de porc contaminata cu substanta clenbuterol, care poate cauza palpitatii ale inimii, carne de porc vanduta pe post de carne de vita dupa ce a fost inmuiata in borax, un aditiv pentru detergenti, orez contaminat cu metalul greu cadmiu, sos de soia cu arsenic, popcorn si ciuperci tratate cu clor fluorescent, germeni de fasole contaminati cu un antibiotic pentru animale sau vin diluat cu apa indulcita si chimicale. Clenbuterolul, interzis in China, este folosit de fermieri pentru a asigura cresterea mai rapida a animalelor si dezvoltarea masei musculare in detrimentul grasimii.
Chiar si ouale, care ar parea destul de in siguranta in coaja lor, s-au dovedit a nu fi deloc oua, potrivit NYT, ci niste amestecuri din chimicale, gelatina si parafina. Instructiunile pentru falsificat oua sunt disponibile pe internet, potrivit presei locale.
Unii producatori „recicleaza” si chiflele expirate, noteaza cotidianul american, citand cazul lantului de supermarketuri Hualin. Magazinele sunt aprovizionate de o fabrica unde, in conditii mizere, muncitorii arunca intr-o cuva cu faina si aburi chiflele intarite, pentru a le pregati de reambalare si vanzare.
Au trecut doi ani de cand guvernul chinez a declarat siguranta alimentara prioritate nationala, dupa ce 300.000 de copii s-au imbolnavit din cauza laptelui contaminat cu melamina, iar sase au murit. Autoritatile au amenintat, au facut raiduri si au arestat foarte multi producatori dubiosi de alimente, executand chiar cativa dintre acestia.
Scandalurile recente demonstreaza, insa, ca eforturile oficialilor sunt insuficiente. In pofida eforturilor de a crea un sistem modern de reglementare a sigurantei alimentare, supravegherea ramane in responsabilitatea unui numar redus de angajati, slab pregatiti si echipati, ale caror contramasuri rapide sunt evitate si mai rapid.
„Majoritatea lucreaza ca niste gaini cu capul taiat, fara a avea habar care sunt cele mai importante boli cauzate de alimente sau principalele substante care contamineaza procesul alimentar”, a afirmat Peter Ben Embarek, specialist in siguranta alimentara la biroul din Beijing al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Scandalurile prolifereaza, deoarece producatorii opereaza intr-un climat in care aditivii alimentari sunt folositi tot timpul din cauza reducerii costurilor. Producatorii calculeaza corect ca oportunitatile de profit din practici nesigure depasesc cu mult posibilitatea de a fi prinsi, noteaza expertii.
Cresterea economica exploziva din China a determinat aparitia a jumatate de milion de producatori, arata datele oficiale, patru cincimi cu zece angajati sau mai putin. In aceasta situatie supravegherea este dificila.
Sursa: Mediafax