Actualitate

Actualizare: Angajaţii de la Ambulanţă au protestat în faţă unităţii în care lucrează / Încep protestele în sănătate

Actualizare : Timp de o oră angajaţii Servicului de Ambulanţa Maramureş, au protestat in fata unitatii in care isi desfasoara activitatea.  Sindicaliştii s-au adunat în curtea unităţii unde şi-au manifestat nemulţumirile şi în acelaşi timp speranţa că vor reuşi să sensibilizeze guvernul şi că vor soluţiona o parte din revendicări. Zeci de angajati au venit la protest de acasă, astfel încât activitatea serviciului nu a fost afectată în nici un fel.

Principala nemulţumire a sindicaliştilor e legată de salarizare. Aceştia susţin că veniturile lunare ale personalului din sistemul sanitar, respectiv din serviciile de ambulanţă, se vor diminua de la 1 ianuarie 2018, odată cu aplicarea regulamentului de sporuri. Pierderea tichetelor de masă va duce şi ea la diminuarea salariilor de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi de situaţia şi starea parcului de ambulanţe din Serviciile Publice de Ambulanţă.

Sindicaliştii mai spun că acţiunile protestare vor continuă pe 4 octombrie cu măr miting în capital , şi că dacă va fi ne voie se va merge până la grevă generală .

 

Angajaţii din sistemul de sănătate încep protestele. Medicii, asistentele sau ambulantierii cer să nu le fie micşorat salariul prin trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat de la 1 ianuarie şi vor în continuare sporuri şi tichete de masă.

Angajaţii de la Ambulanţă protestează în 28 septembrie timp de o ora. Acţiuni de acest gen vor avea loc atât la sediul Servicului judeţean de Ambulanţă Maramureş, cât şi la substaţiile din judeţ.

Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat şi ea proteste, care încep tot pe 28 septembrie cu pichetarea simultană a Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMSJ) şi a Ministerului Sănătăţii (MS). Acţiunea de protest va continuă şi vineri, 29 septembrie, prin pichetarea aceloraşi ministere, dar în intervalul orar 9:00 — 11:00.

“Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea profundă a membrilor de sindicat faţă de prevederile legii 153/2017 (privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice n.r.) şi de intenţia Guvernului de a modifică statutul legal al salariului de baza, acestea determinând scăderi masive ale veniturilor majorităţii angajaţilor din sănătate, estimate la circa 60%, începând cu 1 ianuarie 2018″, se arată într-un comunicat al federaţiei.

Principalele revendicări ale Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”, “prezentate în mod repetat reprezentanţilor Guvernului”, se referă la renunţarea la măsură de creştere a impozitării salariului de baza (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de baza al angajatului) care determina o scădere medie a veniturilor cu 22%, dar şi la renunţarea eliminării “de facto” a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%.

Nu în ultimul rând săptămâna viitoare, Federaţia Sanitas va picheta ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor după care va urmă un miting pe 19 octombrie, cu aproape 20 de mii de protestatari.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *