Monden

INCALZIRE GLOBALA – Expertii estimeaza o incalzire mondiala de 2,7 grade Celsius pana la sfarsitul secolului

termometru eMM.roPlaneta se indreapta catre o crestere de 2,7 grade Celsius a temperaturii pana la sfarsitul secolului, in contextul actualelor promisiuni ale statelor privind reducerea gazelor cu efect de sera, potrivit unui studiu publicat joi – o limita fixata de ONU pentru publicarea angajamentelor nationale, relateaza AFP.

Aceste angajamente nu permit respectarea limitei de 2 grade Celsius pe care a fixat-o comunitatea internationala, dar marcheaza o ameliorare in raport cu precedentele constatari ale expertilor din cadrul Climate Action Tracker (CAT, organism ce grupeaza patru centre de cercetare) care, in septembrie, evaluau incalzirea intre +2,9 grade Celsius si +3,1 grade Celsius.

Pentru prima data din 2009, de cand CAT a inceput sa evalueze temperaturile pe baza angajamentelor climatice nationale, incalzirea la nivelul anului 2100 este evaluata la mai putin de 3 grade Celsius, potrivit studiului. Totusi, faptul ca este vorba despre o incalzire globala ce depaseste cu mult limita celor 2 grade Celsius reflecta “insuficienta obiectivelor climatice prezentate de numeroase tari”.

ONU le-a cerut statelor participante la Conventia-cadru a Natiunilor Unite privind schimbarile climatice sa-si prezinte angajamentele pana la 1 octombrie, in vederea celei de-a 21-a Conferinte a partilor (COP21), care va avea loc la Paris intre 30 noiembrie si 11 decembrie 2015.

In capitala franceza, statele vor incerca sa ajunga la un acord privind mecanismele ce ar permite franarea incalzirii planetare, pentru ca lumea sa ramana sub limita de +2 grade Celsius in raport cu perioada preindustriala.

Sursa: Agerpres