Actualitate

IN VIZORUL UE – O delegatie CoE viziteaza saptamana viitoare Romania, in urma suspendarii lui Traian Basescu

Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), francezul Jean-Claude Mignon, va efectua miercuri si joi o vizita in Romania, in cadrul careia urmeaza sa intalneasca oficiali politici, in urma suspendarii presedintelui Traian Basescu, a anuntat APCE vineri, relateaza AFP.

Mignon, insotit de doi reprezentanti ai grupurilor politice din cadrul Adunarii, urmeaza sa se intalneasca miercuri cu premierul Victor Ponta, presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea si presedintele Senatului Petru Filip. Pentru joi sunt prevazute intalniri cu Basescu si presedintele Curtii Constitutionale Augustin Zegrean.

Pe 6 iulie, Mignon a indemnat ca actuala criza din Romania sa fie solutionata printr-un dialog politic, respectand drepturile opozitiei, Constitutia si legile in vigoare.

Uniunea Europeana (UE) l-a somat joi pe Ponta sa restaureze puterile Curtii Constitutionale, iar acesta a promis imediat ca va da curs solicitarilor UE.

Coalitia de centru-stanga, aflata la putere, l-a suspendat din functie pe presedintele Basescu, dupa ce a redus prin ordonanta de urgenta puterile Curtii Constitutionale si l-a inlocuit, in mod neasteptat, pe Avocatul Poporului, singurul abilitat sa conteste deciziile Guvernului.

Destituirea lui Basescu va fi definitiva doar daca va fi validata printr-un referendum, pe 29 iulie.
Sursa: Mediafax