Administratie

Impozitul pe gospodărie, ANULAT! / Dan Schwartz, expert fiscal: ”Mi se pare o măsură cel puţin nerealistă, lipsită de noimă”

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, s-a răzgândit în ceea ce privește implementarea sistemului IVG, cunoscut ca și impozitul pe gospodărie.

”Nu avem posibilitatea să implementăm IVG (impozitul pe gospodărie) până în 2018. Termenul este foarte scurt și capacitatea administrativă a ANAF nu ne confirmă 100%. Nu dorim să riscăm, rămâne să discutăm dacă această măsură va putea fi aplicată din 2019. Momentan, subiectul nu mai reprezintă atenția MFP”, a declarat Mișa.

Această potențială măsură fiscală a fost anunțată de către guvernanți în primăvară, când impozitul pe venitul global a produs o mulțime de nelămuriri în rândul specialiștilor.

Dan Schwartz, partener RSM, a declarat, pentru Bursa, în calitate de expert fiscal, că textul proiectului de lege, în forma actuală, are multe lipsuri. În plus, Schwartz mai este de părere că implementarea acestui proiect i-ar băga pe oameni în confuzie, întrucât, crede el, oamenii nu vor reuși să completeze formularele aferente, iar statul nu va ști să gestioneze în mod corect tot procesul.

În Camera Consiliuui Fiscal există în total între 10.000 și 11.000 de consultanți fiscali, din care doar jumătate ar fi activi, iar până la 35.000, câți ar fi nevoie pentru implementarea proiectului, mai este cale lungă.

,,Este o măsură care nu poate fi luată imediat. La prima vedere, se complică fiscalitatea românească, obligaţiile vor fi multe şi greu de îndeplinit, iar consilierii fiscali nu există. Mi se pare o măsură cel puţin nerealistă, lipsită de noimă”, a concluzionat Dan Schwartz.

 

Sursa: aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *