Stiri nationale

IMPOTRIVA – DNA se opune eliberarii lui Gica Popescu

DNA se opune eliberarii conditionate din inchisoare a lui Gheorghe Popescu, fostul capitan al nationalei, care executa la Penitenciarul Jilava o pedeapsa de trei ani, o luna si zece zile, primita in dosarul transferurilor din fotbal.

Un procuror de la DNA a declarat luni la Judecatoria Sectorului 4 ca la dosar nu exista dovezile in baza carora Comisia din Penitenciarul Jilava a facut caracterizarile in cazul lui Gheorghe Popescu si nici daca au caracter stiintific cartile scrise de acesta in inchisoare.

De altfel, procurorul a solicitat amanarea procesului in care Gheorghe Popescu solicita eliberarea conditionata, pentru a fi verificate cartile scrise de acesta, deoarece la dosar nu sunt enumerate nici macar titlurile.

Cererea DNA a fost respinsa de judecator, pe motiv ca nu poate stabili daca o lucrare este stiintifica sau nu.

La dosarul trimis in instanta, Comisia de la Penitenciarul Jilava arata ca Gheorghe Popescu are o condamnare de 1.137 de zile, din care a executat efectiv 570 de zile, la care se adauga 211 zile calculate ca urmare a muncii prestate in detentie, astfel incat el a indeplinit fractia de 2/3 din pedeapsa necesara pentru eliberarea conditionata.

In caracterizarea de la dosar se mai arata faptul ca Gheorghe Popescu a elaborat si publicat patru lucrari stiintifice, in perioada septembrie 2014 — martie 2015, insa nu sunt amintite si titlurile acestor carti.

Tot la caracterizare se precizeaza ca Gheorghe Popescu a participat la Penitenciarele din Jilava si Rahova la mai multe activitati artistice, educative si religioase, respectiv concursuri tematice, dezbateri, redactare reviste, cenacluri literare, modulele: “Initiere IT”, “Marii imperii”, “Educatie economica”, “Literatura romana”, dar si programe: “Educatie prin sport”, “Cuvantul care zideste”, “Laudati pe Domnul”, Programul “Biserica Ortodoxa Romana”, “Forta si culturism”.

“Am respectat decizia instantei, doresc sa fiu folositor societatii si sa fiu alaturi de familia mea”, a declarat Gheorghe Popescu in sala de judecata.

La proces a asistat si fostul arbitru Ion Craciunescu, care a venit pentru a-l sustine pe Gheorghe Popescu.

Judecatoria Sectorului 4 a ramas luni in pronuntare pe cererea de eliberare conditionata din inchisoare a lui Gheorghe Popescu, fostul capitan al nationalei.

Pe 4 martie 2014, Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Gheorghe Popescu in dosarul transferurilor din fotbal la trei ani, o luna si zece zile de inchisoare cu executare, pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani, el avand si interdictia de a fi reprezentant al unui club de fotbal pe durata unui an dupa ce va fi eliberat din penitenciar.

Acuzatiile la adresa lui Gheorghe Popescu se refera la nedeclararea unor sume de bani in legatura cu transferurile fotbalistilor Lucian Sanmartean (de la Gloria Bistrita la Panathinaikos, Grecia) si Florin Bratu (de la Rapid la Galatasara, Turcia).

Gheorghe Popescu a fost obligat atunci de instanta sa plateasca la ANAF, in solidar cu Jean Padureanu, Ioan si Victor Becali, suma de 328.440 lei in contul transferului fotbalistului Lucian Sanmartean si 2,2 milioane lei, in solidar cu George Copos si Ioan Becali, in legatura cu transferul lui Florin Bratu.

De altfel, judecatorii au dispus si confiscarea de la Gheorghe Popescu a sumelor de 75.000 de dolari si un milion de dolari, din care a fost scazuta suma de 1.330.000 lei, platita de acesta cu titlu de impozit pentru transferul fotbalistului Florin Bratu.

Pana in prezent, alti doi condamnati din acest dosar au fost eliberati conditionat din inchisoare — Jean Padureanu si George Copos.

Sursa: Agerpres