Afaceri - Economic

ILEGALITATI – Comisarii Garzii Financiare Maramures cauta ”banul dracului” pe relatia UE – Romania (VIDEO)

Internet banking (c) sxc.huVezi VIDEO
In prima jumatate a anului, comisarii Garzii Financiare Maramures au facut peste 500 de controale numai in domeniul achizitiilor intracomunitare, pentru ca aici se inregistreaza cele mai mari fraude la bugetul statului. Prejudiciul creat prin aceste tranzactii este de ordinul zecilor de milioane de euro. Numai intr-un din cazurile depistate de comisarii maramureseni, care privea o afacere cu aparate pentru jocuri de noroc, paguba adusa bugetului de stat a fost calculata la 58 de milioane de lei.

Afaceristii au speculat rapid bresele legislatiei actuale, facand tranzactii prin firme fantoma cu scopul de a nu mai plati TVA-ul, iar finantistii s-au straduit sa tina pasul cu ei. In luna iunie, comisarii Garzii Financiare Maramures au verificat 111 operatori economici, in special la cei care au efectuat achizitii intracomunitare de legume-fructe, carne si diverse produse din carne, produse petroliere ori materiale de constructii. Acestia au fost nevoiti sa urmareasca transportul de bunuri din statele membre UE pana in tara si apoi sa identifice firmele prin care trec acestea si mai ales daca administratorii lor le inregistreaza in contabilitate si isi platesc darile catre stat.

”Se verifica in special bunurile care prezinta risc fiscal crescut din punctul de vedere al TVA-ului si impozitului pe profit. De exemplu: alcool etilic, carne si produse din carne, flori, legume-fructe, produse alimentare conservate, zahar. Doar in anul 2012 in primele sase luni s-au efectuat un numar de 574 de verificari la societati comerciale care efectueaza achizitii intracomuniatre, iar in ultimele doua luni avem detasati cate doi comisari, in fiecare zi, in vama Petea”, a explicat Grigore Ghiras.

Evaziunea fiscala este una de proportii, iar cazurile identificate in urma controalelor desfasurate de comisarii Garzii Financiare Maramures intaresc acest lucru. De curand, in colaborare cu politistii, au avut loc mai multe descinderi la persoane implicate in afaceri intracomunitare ilegale, dar deocamdata nu s-au facut publice si date despre eventuale arestari in randul oamenilor de afaceri locali.

”Doar intr-un singur caz s-a confiscat suma de 58 milioane de lei, suma rezultata din vanzarea acestor aparate. In cazurile de achizitie intracomunitara privind carnea si produsele din carne la fel s-au stabilit prejudicii la o singura societate comerciala de pe raza judetului Maramures in suma de 878.503 lei”, a mai declarat Grigore Ghiras.

Comisarii Garzii Financiare Maramures au aratat ca peste 50% din activitatea lor se bazeaza pe monitorizarea achizitiilor intracomunitare si ca, in general, dupa aceste actiuni se observa cresterea impozitelor si taxelor recuperate de la agentii economici.
Sursa: Camelia Tocaci