Stiri nationale

IGPR – 43 de amenzi in suma totala de 384.300 de lei in urma unor actiuni de combatere a taierilor ilegale de arbori

Foto: DefrisariPolitistii au constatat 27 de infractiuni, au aplicat 43 de amenzi in valoare totala de 384.300 de lei si au confiscat 573 de m.c. de material lemnos in urma unor activitati de prevenire si combatere a taierilor ilegale de arbori din paduri, precum si a faptelor ilegale asociate exploatarii, depozitarii, transportului si comercializarii materialului lemnos desfasurate in baza planului de actiune ‘Scutul Padurii’, informeaza IGPR.

Sursa citata precizeaza ca, in acelasi context, politistii au ridicat patru arme cu glont si alice, patru sabii, cinci cutite de vanatoare si un ‘box’, toate detinute ilegal.

“In cadrul actiunii au fost verificate patru ocoale silvice, sase cantoane silvice si o obste, din judetele Bacau si Vrancea, au fost efectuate 17 controale in fondul forestier, au fost verificati 22 de agenti economici din acest domeniu si au fost efectuate trei perchezitii domiciliare. In urma neregulilor constatate, politistii au aplicat 43 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 384.300 de lei, dintre care 30 prevazute de Legea nr. 171/2010 privind contraventiile silvice, 11 prevazute de H.G. nr. 470/2010 privind utilizarea si functionarea SUMAL si doua la H.G. nr. 2293/2004 privind regimul deseurilor”, precizeaza IGPR.

Politistii au confiscat, ca masura complementara, 573 de m.c. de material lemnos, in valoare de 203.132 de lei, dintre care 360 de m.c. au fost confiscati fizic si 213 m.c. au fost confiscati valoric.Din materialul lemnos confiscat, 160 de m.c. a fost sub forma de cherestea din rasinoase, 179 de m.c. sub forma de lemn rotund si 234 de m.c. lemn de foc.

“Pe timpul actiunii, au fost achitate 14 amenzi contraventionale, in valoare de 43.000 de lei si 23.973 de lei, o parte din contravaloarea materialului lemnos confiscat. De asemenea, in urma perchezitiilor si controalelor, politistii au ridicat medii de stocare electronice, cu valoare probatorie, patru arme cu glont si alice (de vanatoare) cu munitie aferenta, patru sabii, cinci cutite de vanatoare si un ‘box’, toate detinute ilegal”, se arata in comunicat.

In urma activitatilor desfasurate, politistii au constatat 27 de infractiuni, dintre care 10 prevazute de Legea 46/2008 – Codul Silvic (taiere ilegala de arbori, sustragere de material lemnos) si 12 prevazute de Codul Penal (constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, conflict de interese, neglijenta in serviciu, fals, uz de fals, inducerea in eroare a organelor judiciare).
Totodata, au fost constatate si patru infractiuni prevazute de Legea nr. 241/2005 privind evaziunea fiscala, iar una prevazuta de Legea nr.53/ 2003 – Codul Muncii (munca fara contracte individuale).
 
Actiunea a fost coordonata de politisti ai Directiei de Ordine Publica – Serviciul Fondului Forestier si Piscicol din cadrul IGPR, iar la activitati au participat politisti ai structurilor teritoriale de ordine publica, politisti ai celorlalte structuri ale Politiei Romane, precum si specialisti silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si din cadrul Garzii de Mediu Bacau.

Sursa: Agerpres