Cultura

IDENTITATE NATIONALA – Scoala de vara pentru profesori universitari de istorie din Romania si diaspora, in Baia Mare (VIDEO)

 Foto: participanti scoala de vara istorie (c) eMaramures.ro
 Foto: Scoala de vara istorie - Natalia Intotero si Aurel Pop (c) eMaramures.ro

Vezi VIDEO
In Baia Mare, a inceput astazi, 17 iulie, a opta editie a scolii de vara pentru profesori de istorie romani din Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia si Romania. Pentru ca evenimentul este organizat de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Academia Romana – Centrul de Studii Transilvane, la deschiderea celei de-a opta editii a fost prezenta si secretarul de stat Natalia Elena Intotero.

“Provocarile istoriei ca stiinta si disciplina de invatamant la inceputul mileniului trei” este tema din acest an a scolii de vara. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca si director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Romane, Ioan Aurel Pop, a semnalat si premiera de la editia din acest an

”Scoala de vara – eu am experienta celor opt editii de pana acum – intareste convingerile identitare. Sa nu uitam ca acesti colegi ai nostri care predau istorie si cativa dintre ei limba si literatura romana, vin din tari unde exista o anumita nesiguranta in legatura cu statutul de roman. Avem foarte multi participanti din comunitatile romanesti din preajma Romaniei care sunt ei insisi protagonisti, ca pana acuma ei veneau si ne ascultau pe noi, ca profesori din Romania”, a declarat acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Secretarul de stat in Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, institutie co-organizatoare a scolii de vara, a recunoscut ca mai sunt multe de facut in sprijinul romanilor din diaspora, iar evenimentul care are loc in aceste zile in Maramures este un mijloc care contribuie la coeziunea in jurul ideii de pastrare a identitatii nationale.

”Plec de aici, sunt convinsa ca nu numai eu, cat si ceilalti participanti, profesorii de istorie, cu un indemn care pentru mine va fi memorabil de acum inainte, pe care l-a rostit domnul rector: tara este deasupra tuturor lucrurilor trecatoare. Trebuie sa ne intorceam spre istorie si trebuie sa redescoperim rolul dascalilor de a forma caractere”, a precizat Natalia Intotero, secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

In cadrul scolii de vara din Baia Mare vor fi organizate conferinte de lucru si mese rotunde in care vor fi prezentate de catre profesorii universitari participanti lucrari pe teme istorice, activitati practice, respectiv didactice aplicative. De asemenea, pana in 22 iulie, oaspetii din strainatate vor avea parte de spectacole folclorice si vor vizita importante si reprezentative obiective turistice, istorice si culturale din Maramures.
Sursa: Catalin Vischi