Cultura

HRAM – Un dar de mare pret este adus in Baia Mare, la Biserica Sfanta Parascheva, cu ocazia hramului lacasului de cult

Biserica Sf ParaschevaBiserica Sfanta Parascheva din Baia Mare isi sarbatoreste hramul, miercuri, 14 octombrie. Sarbatoarea hramului din acest an va fi una de indoita bucurie, prilejuita de slujba arhiereasca savarsita de PS Iustin Sigheteanul. In plus, credinciosii acestei parohii primesc un dar de mare pret din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Sarbatoarea Cuvioasei Parascheva fi marcata intr-un mod special in Baia Mare. La biserica de pe strada Melodiei, slujbele vor debuta inca de marti seara, 13 octombrie. De la ora 18.00, cu binecuvantarea ierarhului, se va savarsi, de un sobor de preoti, slujba Vecerniei cu Litia, urmata de Acatistul Cuvioasei Parascheva. Atunci va fi adus si vesmantul ce a acoperit moastele cuvioasei Parascheva.

Darul a fost oferit credinciosilor parohiei din partea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Vestmantul Cuvioasei Parascheva va ramane permanent in biserica baimareana, ca un odor de mare pret, fiind asezat intr-o racla ce va fi depusa spre cinstire incepand cu ajunul praznicului, respectiv de maine, 13 octombrie.

Praznicul va fi incununat de prezenta PS Iustin Sigheteanul, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului, in mijlocul credinciosilor, miercuri, 14.octombrie, pentru a savarsi Sfanta Liturghie. Sunt asteptati toti credinciosii cinstitori ai Sfintei Cuvioase pentru a se inchina la sfantul locas situat pe Strada Melodiei, in Baia Mare.

Sfanta Parascheva e sarbatorita an de an in data de 14 octombrie. De praznicul sau, sute de mii de pelerini din intreaga tara se aduna in capitala Moldovei, la Iasi pentru a o cinsti pe cuvioasa, ale carei sfinte moaste se gasesc la Catedrala Mitropolitana Iasi, fiind aduse in Moldova de domnitorul Vasile Lupu in 1641.

Sursa: Camelia Tocaci