Comunitate

HRAM – Prilej “de bucurie impatrita” la Biserica “Cuvioasa Parascheva” din Baia Mare, cu ocazia hramului sarbatorit astazi

Cuvioasa Parascheva a fost cinstita astazi, 14 octombrie, cu multa evlavie si dragoste de credinciosii ortodocsi. Prilej de mare bucurie a fost si in Biserica din Baia Mare care are hramul inchinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Aici a fost savarsita Sfanta Liturghie arhiereasca de PS Iustin Sigheteanul. In plus, de ieri, 13 octombrie, locasul de cult pastreaza cu sfintenie un dar de mare pret: vesmantul Cuvioasei Parascheva primit de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Atmosfera de sarbatoare a cuprins Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva inca de ieri, 13 octombrie. In ajunul praznicului aici a fost adus vesmantul Cuvioasei Parascheva, primit in dar de la Iasi. Credinciosii au venit in numar ridicat pentru a asista la acest eveniment de suflet si pentru a lua parte la slujbele care au precedat sarbatoarea propriu-zisa. Astazi, 14 octombrie, desi a fost zi normala de lucru, numerosi enoriasi au venit la Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva din Baia Mare. Micuta biserica de lemn s-a dovedit a fi neincapatoare pentru multimea credinciosilor veniti sa o cinsteasca pe ocrotitoarea Moldovei, cea care este grabnic ajutatoare, mijlocind la Dumnezeu atunci cand e chemata in rugaciune pentru ajutor. In mijlocul credinciosilor s-a aflat si PS Iustin Sigheteanul, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. 

In cuvantul sau de invatatura, arhiereul maramuresean a subliniat importanta cresterii copiilor in frica lui Dumnezeu. Asa cum Cuvioasa Parascheva a primit o educatie crestineasca in familie, ulterior dedicandu-si in totalitate viata lui Hristos, asa si parintii au obligatia de a se ingriji nu numai de bunastarea materiala a copiilor, ci mai ales de sufletul lor.

“Va ingrijiti sa nu le lipseasca absolut nimic, copiilor. Dar de sufletul lor va ingrijiti? Va ganditi ca de sufletul lor veti raspunde, ca i-ati adus pe lume si nu i-ati crestinat, nu i-ati imbisericit? Acum suntem o societate crestina in Romania, popor profund credincios. Cu toate acestea, lucrurile parca sunt in oglinda ca pe vremea aceea. Derapam si nu mai au copiii cei sapte ani de acasa, care conteaza foarte mult. Cuvioasa Parascheva a primit o educatie aleasa, de aceea a apucat-o pe calea cea buna”, a accentuat PS Iustin Sigheteanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Pe de alta parte, arhiereul-vicar a subliniat necesitatea pastrarii credintei asa cum a facut si Cuvioasa Parascheva, punand stavila riscului de islamizare care paste Occidentul odata cu “criza emigrantilor” care e atat de actuala in Europa.

“Sa ne rugam bunului Dumnezeu sa treaca peste noi provocarile si incercarile acestea prin care trece Europa si sa ne salvam Biserica, credinta si neamul si sa ne asiguram dainuirea in istorie pentru ca daca ne amestecam cu o nationalitate care are o natalitate prolifica in 100 de ani devenim o minoritate. Daca ne vom pastra credinta si vom iubi Biserica si valorile noastre sfinte nu vor veni”, a adaugat PS Iustin Sigheteanul.

La Biserica inchinata Sfintei Cuvioase Paraschiva de pe strada Melodiei, ziua de astazi a fost una de impatrita bucurie. Tot astazi, 14 octombrie, preotul paroh a marturisit ca a aniversat, in ajunul sarbatorii, 30 de ani de preotie.

“Iata e indoita, intreita sau impatrita bucuria zilei de astazi. Intai pentru ca il laudam pe Dumnezeu. Suntem impreuna, suntem atatia in zi de lucru. Apoi ca e sarbatoarea cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea noastra, ca ati binevoit sa fiti intre noi, sa ne aduceti binecuvantare parinteasca. Sa ne dati curaj, putere si intarire sa mai facem ceva. A patra bucurie este aceasta: ieri am implinit 30 de ani de preotie”, a subliniat preotul paroh al Bisericii “Cuvioasa Parascheva” din Baia Mare, Gavril Gavris.

In cadrul slujbei, doi tineri au fost hirotoniti intru diacon si intru preot. De asemenea la finalul Sfintei Liturghii, preotii au oferit in dar icoane pentru PS Iustin Sigheteanul si pentru primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches. La randul lor, credinciosii au primit iconite.

In tara sunt 245 de biserici ce o au ca ocrotitoare pe Cuvioasa Parascheva, iar in Maramures sunt sase lacasuri de cult cu acest hram.

Sursa: Camelia Tocaci