Cultura

HRAM – Credinciosii sunt invitati, inca din 30 septembrie, la slujbele dedicate hramului bisericii ortodoxe din Posta, inchinat Acoperamantului Maicii Domnului

biserica postaBiserica ortodoxa din Posta isi sarbatoreste, in 1 octombrie, hramul inchinat Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului. Slujbele dedicate sarbatorii vor incepe inca de miercuri dupa-amiaza, 30 septembrie, de la ora 17.00. In 1 octombrie, Sfanta Liturghie va fi savarsita, incepand cu ora 9.45, de un sobor de preoti in fruntea caruia se va afla preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.

Satul maramuresean Posta va imbraca straie de sarbatoare joi, 1 octombrie, atunci cand va fi cinstit hramul bisericii care este inchinat Acoperamantului Maicii Domnului. Manifestarile dedicate hramului vor incepe de miercuri dupa-amiaza, de la ora 17.00, cand se va savarsi Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului, urmat de Acatistul si Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa, vindecatoarea de cancer.

De la ora 20.00 va fi oficiata Vecernia Mare cu Litie, dupa care de la ora 21,30 va avea loc Taina Sfantului Maslu si Slujba Aghiazmei Mici. Apoi se va continua cu Utrenia cu Priveghere pana dupa miezul noptii. In ziua hramului, in 1 octombrie, de Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului, de la ora 8.00, se va citi din nou Acatistul sarbatorii si Acatistul cu Paraclisul Maicii Domnului Pantanassa, vindecatoarea de cancer. Sfanta Liturghie va fi oficiata, de la ora 9,45, in biserica parohiala, de un sobor de 12 preoti in frunte cu preotul Cristian Stefan, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului. Slujba va fi urmata de Taina Sfantului Maslu.

La sfarsitul Sfintei Liturghii toti credinciosii vor primi iconite cu chipul Maicii Domnului. De asemenea, se pregatesc 300 de sticle cu Aghiazma Mica si 300 de sticlute cu untdelemn sfintit de la Taina Sfantului Maslu, iar credinciosii satului au pregatit, la iesire, pentru totii credinciosii, caserole cu mancare, cozonac si must.

Biserica din Posta ii mai are ca si ocrotitori pe Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul si pe Sfantul Ierarh Nectarie al Eghinei.

Sursa: Camelia Tocaci