Afaceri - Economic

HIDROELECTRICA – BORZA – Un avocat maramuresean se ocupa de lichidarea societatii Hidroelectrica

Foto: Remus Borza - HidroelectricaHidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie, iar firma unui celebru dar si controversat avocat originar din Maramures se ocupa de lichidarea companiei. La momentul intierii procedurii, consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui “dezastru de management” si al secetei din 2011. Avocatul maramuresean Remus Borza, care detine firma Euro Insol, desemnata administrator judiciar al Hidroelectrica, a precizat ca pana la sfarsitul lunii va prezenta un raport privind cauzele pentru care compania ajuns in aceasta situatie.

Remus Borza, care a facut averi din lichidari, s-a nascut in Copalnic Manastur la data de 12 ianuarie 1973, a studiat la Colegiul National ”Mihai Eminescu” din Baia Mare, iar in 1995 a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti, fiind coleg, printre altii, cu actualul premier Victor Ponta. Dupa finalizarea studiilor, acesta nu s-a mai intors acasa decat in vizita, preferand sa isi faca o cariera in capitala. A si reusit, pentru ca la scurta vreme si-a infiintat propria societate de avocati, iar in urma cu sapte ani a devenit si membru al Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare Judiciara, fiind practician in insolventa. In acest domeniu a obtinut si cele mai mari castiguri, societatile sale de insolventa – Euro Insol SPRL si Assistance Insolv SPRL, fiind printre primele 5 din tara si gestionand active ce depasesc 850 milioane de euro, potrivit presei de specialitate.

Despre Remus Borza s-a mai scris ca este Mare Orator al Marii Loji Nationale din Romania, dar si un apropiat al fostilor ministri Elena Udrea si Adriean Videanu, precum si a altor demnitari si politicieni. Desemnarea uneia dintre firmele sale pentru lichidarea Hidroelectrica nu a fost chiar o surpriza, un soc mai mare fiind deciza de declarare a insolventei companiei de productie a energiei electrice. Borza mai gestioneaza active ale Romexpo, dar s-a ocupat si de lichidari la CFR Mesagerie, Plafar sau UCM Resita.

In Maramures, declararea insolventei Hidroelectrica va duce la concedieri colective. Oficialii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca se asteapta la cresterea somajului in conditiile in care pentru august-septembrie s-a anuntat concedierea a 350 de persoane de la societatea Hidroconstructia, firma prestatoare de servicii pentru producatorul de energie electrica din Romania.

In cazul in care disponibilizarile se vor concretiza, numarul persoanelor puse pe liber in Maramures de la inceputul anului si pana in prezent il va depasi pe cel din 2010, cand in perioada similara existau 700 de disponibilizati. “Nu stim sigur daca acesta va fi numarul final de concediere, avand in vedere ca mai avem inca 699 de persoane si asta datorita Romplumbului care a influentat foarte mult numarul concedierilor colective pe acest an, atunci vom depasi nivelul anului anului 2010 cand aveam 700 de concediati”, a declarat directorul executiv al AJOFM, Oana Osanu.

In luna iunie, rata somajului la nivelul judetului Maramures a fost de 3,74 % mai mica cu 0,01 puncte procentuale. In evidentele institutiei sunt inregistrati in prezent, 7.762 de someri, din care 4.014 provin din mediul urban si 3.758 din cel rural.
Sursa: Camelia Tocaci