Actualitate

DISTINCȚIE – Hédi Fried a primit Premiul Olof Palme 2017

Scriitoarea suedeză de origine română, Hédi Fried, a primit, zilele trecute, Premiul Olof Palme 2017. Acesta i-a fost acordat scriitoarei de către Institutul Cultural Român de la Stockholm și Ambasada României în Regatul Suediei.

Aceasta a primit, alături de Emerich Roth, premiul, pentru ”eforturile neobosite de apărare a egalității în drepturi a tuturor oamenilor, precum și pentru munca de o viață de a face cunoscute atrocitățile produse de nazism și rasism, violență și prejudecăți.”

Premiul Olaf Palme se acordă anual, începând din 1987, tuturor celor care au adus contribuții importante pentru drepturile omului. Acesta constă în acordarea unei diplome și a sumei de 100.000$.

Cine este Hédi Fried

Hédi Fried s-a născut în 1924 la Sighet (actualul municipiu Sighetu Marmației, județul Maramureș). Fiind evreică, a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial. A supraviețuit lagărelor de la Auschwitz și Bergen-Belsen, iar la finele războiului s-a mutat în Suedia.

Este autoarea a cinci cărți autobiografice, trei dintre acestea fiind traduse și în limba română. A fost cetățeanul european al anului 1997, iar în 2015 a primit Ordinul Național ”Steaua României” – în grad de cavaler, din partea președintelui României, Klaus Iohannis.

A.B.

2 Responses

  1. Il chema OLOF, nu OLAF, a fost primministru, asasinat prin anii ’80, macar atat s-ar cuveni sa stiti. Parca sunteti toti de la actualmm….

    1. Aveți perfectă dreptate! Gândul meu, în momentul redactării, era la micuțul Olaf și la European Anti-Fraud Office. Am modificat. Vă mulțumim pentru comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *