Sport

HANDBAL – TINERET – Eliza Buceschi: “Ma voi gandi in primul si in primul rand la viitorul meu, dar nu voi lua aceasta decizie singura” (VIDEO)

Foto: Eliza Buceschi (c) eMaramures.ro.Vezi VIDEO
Eliza Buceschi (sportiva care a evoluat sezonul competitional trecut la echipa de senioare HCM Baia Mare si la junioarele 1 de la Extrem Baia Mare) si-a reluat recent pregatirile cu lotul national de tineret, dupa o accidentare suferita in luna februarie, intr-un meci jucat in Franta pentru acelasi lot. Din 26 februarie nu a mai jucat Eliza, baimareanca sperand sa revina pe semicercuri in meci oficial cu prilejul primei partide de la turneul final al Campionatului Mondial de tineret care are loc in aceasta vara in Cehia. In ceea ce priveste viitoarea ei echipa de club, Eliza a declarat pentru eMaramures ca inca nu a luat o decizie ferma si asteapta sa vada cum va evolua la Mondial pentru a decide unde va juca din toamna.

In 29 februarie a fost operata Eliza Buceschi de catre prof. dr. Ion Lascar, seful Clinicii de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca. Eliza a suferit o accidentare in meciurile de pregatire ale lotului national de tineret disputate in Franta, fiind necesara interventia chirurgicala la degetul aratator de la mana dreapta. Interventia a durat trei ore.

“A fost o accidentare destul de banala, un contact destul de usor la care degetul meu s-a rupt. O accidentare care m-a tinut circa patru luni departe de teren. A fost greu sa stau in tribuna, dar colegele meu au jucat foarte bine. Poate la fel de bine ca si cum as fi fost si eu in teren sau poate chiar mai bine. Absenta mea nu a influentat rezultatele echipei. Dar a fost greu sa stau si sa privesc, fara sa iau parte la joc. Ultimul meci pe care l-am jucat a fost cu lotul, in Franta, in 26 februarie, cand m-am si accidentat. Cu echipa de club ultimul meci l-am jucat la Craiova, la inceput de februarie“, a declarat Eliza, completand: “Primul meci oficial sper eu sa fie la Campionatul Mondial cu Tunisia, in 1 iulie. Sper sa imi revin, sa fiu la capacitate maxima si sa fie bine”.

De ieri, lotul national de tineret al Romaniei s-a reunit in Sfantu Gheorghe, acolo unde handbalistele vor ramane cantonate pana in 19 iunie. Din 20 iunie lotul va participa la meciuri de pregatire in Ungaria. Nationala de tineret va reveni in tara in 23 iunie, ramanand in cantonament la Sfantu Gheorghe pana in 30, cand este anuntata plecarea spre Cehia, acolo unde – in perioada 1-15 iulie Romania participa la Campionatul Mondial. Conform tragerii la sorti, “tricolorele” vor evolua in Grupa D in compania reprezentativelor Olandei, Croatiei, Braziliei, Norvegiei si Tunisiei. Partidele din grupa se vor juca in Brno.

Suntem in grupa cu Norvegia, care nu este un adversar facil, dar cred ca principala noastra teama o vizeaza pe Olanda. Echipa care este vicecampioana europeana. Insa cel mai frica ne este de noi. Stim ca putem sa le batem si speram ca, pana la turneul final, sa fim in forma maxima. Normal, toata lumea isi doreste sa castige. Dat fiind ca este prima noastra participare cu aceasta generatie la un Campionat Mondial si este o experienta noua, noi speram sa ajungem undeva in primele opt locuri“, a mentionat Eliza Buceschi.

In ceea ce priveste echipa de club pentru care va evolua din sezonul 2012-2013, Eliza Buceschi, aflata la finalul junioratului, a mentionat ca alegerea nu a fost, inca, facuta.

Inca nu sunt sigura de ceea ce va urma in cariera mea. Accidentarea aceasta a venit intr-un moment in care eram in forma. Vreau sa vad cum va fi la Campionatul Mondial, sa vad in ce masura imi voi reveni in urma acestei accidentari si abia dupa aceea voi lua o decizie, la revenirea in tara. Exista o posibilitate sa raman acasa si exista o posibilitate sa plec. Voi lua atunci decizia finala. Ma voi gandi in primul si in primul rand la viitorul meu, dar nu voi lua aceasta decizie singura: ii am aproape pe cei care ma sustin si sper ca, pana la urma, impreuna sa luam decizia cea mai portivita pentru viitorul meu”, a declarat pentru eMaramures Eliza.

Eliza a fost pentru prima oara convocata la un lot national in 2005. Era lotul de cadete. Prima competitie oficiala sub culorile tricolorului a jucat-o in 2007, cu nationala de junioare, la care a fost convocata pentru prima oara in 2006. In 2009, Eliza a ajuns la nationala de tineret, cu care in 2011 a jucat la Campionatul European din Olanda. Romania a luat locul 6, Eliza fiind principala autoare de goluri. In 2011 a venit debutul pentru echipa nationala de senioare. Primul meci oficial al Elizei in lotul de senioare a fost in compania Portugaliei, in calificarile pentru Europeanul din 2012, partida in care baimareanca a dat 4 goluri. A fost cooptata si in lotul Romaniei pentru Mondialul din Brazilia. In superlativele Federatiei Romane de Handbal pentru anul 2011, Eliza Buceschi a fost aleasa speranta handbalului feminin romanesc.

Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop