Sport

HANDBAL – Lacramioara Lazar, dupa trei decenii de handbal, recompense sufletesti si regrete de pribegie (VIDEO)

Vezi VIDEO
Fosta handbalista Lacramioara Lazar a devenit “Maestru Emerit al Sportului” dupa trei decenii dedicate handbalului, fie din postura de jucatoare, fie din cea de antrenoare. A evoluat pentru Romania atat ca junioara, cat si ca senioara, adunand pentru reprezentativele tarii noastre peste o suta de meciuri si contabilizand pentru 250 de goluri. In tara a jucat la doar trei echipe de club, una dintre acestea fiind, in perioada 1985-1987 – Constructorul Baia Mare. Amintirile cele mai frumoase, insa, o leaga de Oltchim Ramnicu Valcea.

Lacramioara Lazar a fost componenta echipei reprezentative de handbal a Romaniei la nivel de junioare, tineret si senioare. In calitate de junioara, Lacramioara a jucat 25 de jocuri pentru Romania si a inscris 73 de goluri. Cu nationala de tineret a evoluat in 19 jocuri si a inscris 101 goluri. A castigat Balcaniada de Tineret atat in 1988, cat si un an mai tarziu. 60 de jocuri are la activ pentru nationala de senioare si 109 goluri reusite. In 1989 a castigat Balcaniada de senioare, in 1992 a luat locul 3 la SuperCupa Mondiala, in 1997 a fost pe locul 12 la Campionatul Mondial din Germania. In aceasta vara a primit titlul de “Maestru Emerit al Sportului”.

“Aceasta distinctie este rezultatul unei munci sustinute in 30 de ani de cariera handbalistica. Nu ar fi fost posibil fara sustinerea echipei, fara celelalte fete care au evoluat alaturi de mine in toti acesti ani. Este un premiu pentru sufletul meu este: distinctia nu imi aduce nimic material, dar este o incununare a muncii depuse de-a lungul anilor“, a marturisit Lacramioara Lazar.

Lacramioara, originara din Jibou, a jucat pentru Baia Mare in perioada 1985-1987, la Constructorul Baia Mare. Cu Chimistul Ramnicu Valcea a castigat Cupa IHF in 1989 si a fost semifinalista in 1990 in Cupa Campionilor. Din 1987 pana in 1990 a fost componenta echipei Chimistul Rm. Valcea. A fost de doua ori campioana Romaniei, o data a castigat medaliile de bronz. A castigat o editie a Cupei Romaniei. Din anul 1990 a jucat pentru Stiinta Bacau, cu care a fost o data campioana Romaniei si o data vicecampioana tarii si a castigat o editie a Cupei Romaniei. 

Cea mai mare bucurie in toti acesti ani am trait-o alaturi de publicul valcean. Rezultatele care le-am avut in Valcea, castigarea Cupei IHF, acestea au fost marile mele bucurii”, a rememorat Lacramioara. 

Din anul 1992 pana in anul 2009 a jucat la echipe din Germania.

“Regretul a fost ca am plecat prea devreme din tara, la 23 de ani, si am ales strainatatea din alte motive decat cele sportive. Regretul meu acesta este: ca nu am continuat sa fac cariera in Romania”, a marturisit Lacramioara.

Disctinctiile aferente titlului de “Maestru Emerit al Sportului” au fost primite de Lacramioara Lazar din partea oficialilor Federatiei Romane de Handbal in cadrul meciului demonstrativ organizat in aceasta vara intre campioanele actuale de la Oltchim Ramnicu Valcea si campioanele de altadata. In “Dream Team Oltchim”, baimareanca a figurat alaturi de nume mari ale echipei valcene de candva: Maria Torok, Mariana Tarca, Steluta Luca, Luminita Dinu, Narcisa Lecusanu, Simona Gogarla, Carmen Amariei fiind doar cateva dintre ele.

Sunt mandra ca am avut ocazia sa joc alaturi de sportive de renume mondial si le multumesc organizatorilor ca ne-au oferit posibilitatea de a ne revedea. Eu ultima oara am fost acum opt ani in Valcea, cu prilejul celebrarii a 25 de ani de la infiintarea clubului Oltchim si intotdeauna ma reintalnesc cu drag cu aceste fete. Am obtinut cu Oltchim rezultate deosebite, atat pe plan national, cat si international si spun intotdeauna cu mare mandrie ca am jucat cu sportive de asemenea calibru”, a mentionat Lacramioara. 

Lacramioara are din 2007 Licenta C ca antrenor de handbal. Din 2009 este licentiata in educatie fizica si sport. A absolvit anul trecut studiile de masterat in Managementul Organizatiilor Sportive. Este vicepresedintele Clubului Sportiv TuSport Baia Mare si secretar general al Asociatiei Monitorilor Profesionisti de Schi Maramures.

Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: RIP