Sport

HANDBAL – FEMININ – Nationala Romaniei are antrenor: Gheorghe Tadici, noul selectioner al fetelor

Foto: Gheorghe Tadici (c) eMaramures.ro.Antrenorul Gheorghe Tadici a fost validat luni, cu 9 voturi din 11 posibile, in sedinta CA al FR Handbal, pe o perioada de patru ani, la carma nationalei de handbal feminin. Membrii Comisiei Tehnice ai FRH au facut in 21 iunie doua propuneri pentru functia de principal al reprezentativei: Gheorghe Tadici (HC Zalau) si Mariana Tirca (Corona Brasov). intruniti in sedinta, dupa Adunarea Generala de luni, membrii Consiliului de Administratie au votat, alesul pe urmatorii patru ani fiind Gheorghe Tadici, de la HC Zalau. Tadici a si participat la sedinta, vorbind despre planurile sale de viitor, in timp ce Mariana Tirca, desi a fost anuntata, nu a fost prezenta.

Gheorghe Tadici (60 de ani) a mai condus echipa nationala in urma cu cativa ani, obtinand medalia de argint la CM din 2005, locul 4 la CM din 2007, calificand reprezentativa si la JO din 2008, la care Romania a ocupat locul 7. De asemenea, tot cu Tadici pe banca tehnica, nationala a ratat turneul final al CE din 2006.

Noul antrenor al echipei nationalei ar urma sa indeplineasca mai multe cerinte, printre care: sa faca o selectie obiectiva a lotului, sa pastreze o atmosfera optima in echipa, sa-si planifice activitatile si sa respecte cu exactitate programul si activitatile lotului, sa aiba intalniri periodice cu antrenorii de cluburi, sa mentina legatura pe verticala cu antrenorii de la loturile de junioare si tineret, cu care sa creeze o linie metodica de pregatire identica la toate nivelurile, dar si sa tacticizeze mai mult jocul nationalei. Obiectivele impuse pentru urmatorii patru ani sunt de a califica echipa Romaniei la turneele finale ale CM din 2013 si 2015, CE din 2014 si 2016, plus Jocurile Olimpice din 2016. Nu s-au stabilit obiective precise de clasari la niciuna dintre aceste competitii.

Noul antrenor al Romaniei ar urma sa fie remunerat cu 6.000 de euro, pentru o perioada de 90 de zile de activitate la echipa nationala intr-un an. Presedintele FR Handbal, Cristian Gatu, a precizat ca indiferent care ar fi fost antrenorul ales, acesta este remunerat si de la echipa de club, iar federatia nu isi permite mai mult. Gatu le-a mai spus membrilor CA ca, din punctul sau de vedere, varianta ideala la echipa nationala ar fi fost chiar cei doi antrenori propusi, sa lucreze impreuna, desi ar fi dorit un antrenor care sa nu fie dependent de o echipa de club.

In 2012, cu Gheorghe Tadici la carma, reprezentativa Romaniei va mai avea urmatoarele actiuni: 24-30 septembrie, pregatire pentru Cupa Mondiala, 1-7 octombrie, participare Cupa Mondiala Aarhus, 19-22 noiembrie, pregatire, 23-25 noiembrie, Trofeul Carpati, 26 noiembrie-1 decembrie, pregatire, 2-17 decembrie, participare turneul final Campionatul European din Olanda.

Nationala feminina a fost condusa, pana in 2 iunie, de antrenorul Radu Voina, timp de aproape 4 ani. Pe durata mandatului sau, nationala Romaniei a obtinut urmatoarele rezultate: Campionat European (locul 5 – 2008, locul 3 – 2010, calificare la turneul final din 2012), Campionat Mondial (locul 8 – 2009, locul 13 – 2010), Jocuri Olimpice (nu s-a calificat – 2012), Cupa Mondiala din Danemarca (nicio victorie – 2008, 2 titluri – 2009 si 2010, nicio victorie – 2011).

Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Mediafax