Stiri nationale

GUVERN – Proiect de lege pentru simplificarea procedurilor in cazul adoptiilor interne si internationale

Foto AdoptieGuvernul a aprobat, azi, 16 septembrie, un proiect de lege ce vizeaza flexibilizarea adoptiilor interne si internationale si finalizarea acestora intr-o perioada mai scurta de timp, informeaza un comunicat al Executivului.

„In medie, o adoptie dureaza in jur de 14-15 luni. Este foarte mult pentru un copil care asteapta niste parinti si pentru un parinte care asteapta un copil. Ne-am dorit ca pentru copilul care asteapta sa ajunga intr-o familie timpul sa fie cat mai scurt”, a explicat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, Gabriela Coman, intr-un briefing la Guvern. Ea a precizat ca in cursul anului trecut au fost adoptati 840 de copii.

Prin proiect, “sunt reglementate situatiile in care parintii biologici, legal citati de catre instanta judecatoreasca, refuza sa se prezinte la doua termene fixate de catre instanta, neprezentarea lor fiind apreciata drept refuz abuziv de a consimti la adoptie, fapt ce va conduce la declararea copilului ca fiind adoptabil”. “Adoptia poate fi stabilita si in cazul in care parintii/rudele care au putut fi gasite declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa ulterior refuza sa semneze declaratiile care ar permite copilului sa fie declarat adoptabil”, stipuleaza noile reglementari.

Proiectul de lege mai prevede ca, daca dupa o perioada de sase luni de la instituirea masurilor de protectie speciala parintii si rudele copilului de pana la gradul IV nu sunt gasite, pot fi demarate procedurile de adoptie.

“Termenul de 2 ani stabilit pentru valabilitatea statutului de copil adoptabil va fi eliminat, astfel incat la obtinerea acestui statut, ca urmare a deciziei unei instante de judecata, acesta va fi valabil pana la incuviintarea adoptiei sau pana ce copilul implineste varsta de 14 ani. Termenele vor fi reduse si in cazul adoptiilor internationale, un copil fiind eligibil pentru o astfel de adoptie dupa o perioada de un an de la deschiderea procedurii si nu dupa doi ani, asa cum se intampla in prezent”, informeaza Guvernul.

O alta noutate vizeaza acordarea unui concediu de acomodare, cu o durata de maximum 90 de zile, si a unei indemnizatii lunare pe durata incredintarii in vederea adoptiei, oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, de circa 3.300 de lei.

De asemenea, persoanele care doresc sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber in limita a 40 de ore/an pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si realizarea potrivirii practice. Timpul liber se va acorda fara afectarea drepturilor
salariale.

Intrarea in vigoare a legii se va realiza intr-un termen de patru luni de la publicarea in Monitorul Oficial, estimata in cursul anului 2016.

Sursa: Agerpres