Actualitate Afaceri - Economic Politica

Guvern nou, program de guvernare nou

Coaliția PSD-ALDE face mai multe schimbări în programul de guvernare, după ce și-a demis fostul Guvern și și-a ales altul nou. În primul rând, se reduce TVA-ul de la 19% la 18%, însă nu de la 1 ianuarie 2018 cum a fost anunțat inițial, ci din 2019.

Apoi, deși nu s-a specificat încă vreun cuantum concret, apare o nouă taxă, ”taxă de solidaritate”, care prevede ca angajaților cu salarii mai mari să le fie impuse taxe mărite pentru a-i ajuta pe cei cu venituri reduse. În plus, Guvernul se gândește să introducă o taxă pentru produsele considerate nocive pentru sănătatea cetățenilor.

Voucherele de vacanță de 1450 de lei vor fi acordate abia la finele anului viitor. Acestea vor putea fi acordate în funcție de posibilitățile financiare ale instituțiilor și de numărul de solicitări din partea angajaților.

Impozitul pe profit va fi regândit, în ideea în care impozitarea se va face pe cifra de afaceri, aceasta având două, poate trei trepte de impozitare. Impozitul pe venitul global pentru persoanele fizice va fi reintrodus din 2018, iar impozitul pe gospodărie dispare. Pe lângă acestea, se va introduce o declarație de patrimoniu pentru persoanele fizice, ceea ce înseamnă că fiecare cetățean al țării va trebui să declare succint ce proprietăți și bunuri de valoare are.

Referitor la creșterile salariale, coaliția de guvernare își propune ca în 2018 salariul minim să fie de 2000 de lei și să crească progresiv, cu 200 de lei în fiecare an, ajungând la 2400 de lei în 2020. Cei cu studii superioare vor avea un salariu minim de 3000 de lei în 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *