Actualitate

Grigore Leşe, sărbătorit la Ateneul Român, la împlinirea vârstei de 65 de ani

Grigore Leşe, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români, va fi sărbătorit marţi, 19 feburarie, la Ateneul Român, la împlinirea vârstei de 65 de ani, în spectacolul-eveniment intitulat “Căutarea tonului”.

“Spectacolul va aduce în atenţie simbioza perfectă a muzicii tradiţionale româneşti cu cea clasică şi contemporană, în care sunetul de aur al lui Ion Bogdan Ştefănescu se va contopi cu vocea fără seamăn a lui Grigore Leşe”, se arată într-un comunicat al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

Concepută ca un omagiu adus instrumentelor de suflat, inedita asociere va fi prezentată în premieră la Bucureşti, într-un concert unic, gândit de doi muzicieni de calibru: Grigore Leşe şi Ion Bogdan Ştefănescu (prim-flautist al Filarmonicii “George Enescu”, profesor de flaut la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti), precizează sursa citată.

Programul va cuprinde muzică tradiţională românească, interpretată vocal şi instrumental de Grigore Leşe, şi lucrări de Johann Sebastian Bach, Marin Marais, Georg Philipp Telemann, Doina Rotaru, Dan Voiculescu, Ion Bogdan Ştefănescu şi Ştefan Diaconu, interpretate de Ionuţ Ştefănescu la celebrul său flaut, confecţionat din aur, alături de prima orchestră de flaute din România, “Flaut Power”, compusă din muzicienii Daria Tofănescu, Carina Geanina Boanţă, Salomeea Lois Bodea, Iulia Lupaş, Lorena Palade, Carla-Maria Stoleru, Elena Teodora Greciuc, Borsazi David, Vincenţiu Mantu, Teodora Iliescu, Anca Cristescu, Vlad Raţiu, Ştefan Diaconu şi Mihai Vaida.

Grigore Leșe s-a născut pe 20 februarie 1954, în Stoiceni, Maramureș. Este un cunoscut interpret de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului.

A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, Facultatea de Interpretare (fagot). Este doctor în muzică și profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București și la Universitatea de Muzică București.

Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. Grigore Leșe cântă și la diverse instrumente muzicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *